LEKOVITI PLOD KOJI JE POTPUNO ZABORAVLJEN: Čudotvorne mušmule su delotvornije nego što možete da zamislite
Foto: Profimedia

ZDRAVE I SLASNE

LEKOVITI PLOD KOJI JE POTPUNO ZABORAVLJEN: Čudotvorne mušmule su delotvornije nego što možete da zamislite

Žena -

Savršeno zimsko voće podiže imunitet, bori se protiv virusa i štiti respiratorni sistem.

Mušmula je sposobna da spreči kardiovaskularne bolesti, pomaže u gubljenju težine, uspešno se bori protiv začepljenja, regeneriše ćelijsko tkivo, sprečava rak, reguliše predmenstrualni sindrom i dr.

Antioksidant

mušmula
foto: Profimedia / Geoffrey Swaine

Mušmula je prirodni antioksidant. Ona u sebi ima vitamine A i C, fenole i flavonoide koji joj daju antioksidativna svojstva. Ove supstance uklanjaju slobodne radikale iz tela, što znači da drži mnoge bolesti dalje od organizma. Antioksidativna svojstva mušmule smanjuju rizik od degenerativnih promena, kao što su rak, katarakta, dijabetes i druge. Takođe, ovaj ukusni plod štiti moždane ćelije od gubitka pamćenja i drugih neuroloških bolesti.

Čaj od lista mušmula

Čaj od lista mušmule je efikasan u kontroli simptoma dijabetesa tako što reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje masti u telu i holesterol.

Vlakna koja postoje u mušmuli doprinose normalizaciji nivoa holesterola jer sprečavaju apsorpciju štetnih masti u crevima. Nizak sadržaj natrijuma i dovoljan sadržaj kalijuma kontrolišu elektrolitička svojstva krvi, regulišu rad srca i krvni pritisak. Mušmula takođe štiti srce od oksidativnog stresa, tako da svi ovi faktori u kombinaciji doprinose da ovo voće bude pravi prirodni lek u lečenju kardiovaskularnih bolesti.

kopriva, čaj, caj
foto: Stock photo

Čaj od lišća mušmule može da spreči i rak tako što podstiče izlučivanje toksina koji izazivaju ovu opaku bolest. Laboratorijski testovi pokazuju da ekstrakt lista mušmule deluje kao inhibitor množenja ćelija raka. Mušmula se najviše može koristiti za prevenciju raka pluća, usne šupljine i debelog creva.

Odlične za vid

Ovo voće korisno je za vid jednako kao i šargarepa. Visok sadržaj vitamina A pomaže u održavanju zdravlja očiju i sprečava degeneraciju očnog tkiva usled oksidativnog stresa. Redovna konzumacija mušmula smanjuje rizik od nastanka katarakte i makularne degeneracije oka, a utiče pozitivno na opšte poboljšanje vida.

mušmula
foto: Profimedia

Diuretik

Mušmula poseduje diuretska svojstva i pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline, što smanjuje rizik od pojave gihta i kamena u bubregu. Čaj od lista mušmule viševekovni je prirodni lek za jačanje i obnavljanje jetre, koji podstiče i detoksikaciju čitavog organizma.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:34

AKO OSETITE PECKANJE DOK JEDETE JABUKU, NEKO POVRĆE ILI VOĆE OBRATITE SE LEKARU: Svrab u grlu moće da bude OPASAN SIMPTOM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja