OVO NAM SVIMA TREBA! Gledate u monitor satima, a OČIMA je potreban ODMOR, evo brzih i efikasnih vežbi koje mogu da pomognu!
Foto: Profimedia

ISPPOBAJTE

OVO NAM SVIMA TREBA! Gledate u monitor satima, a OČIMA je potreban ODMOR, evo brzih i efikasnih vežbi koje mogu da pomognu!

Žena -

Zanimljivi sadržaji koje vidimo na monitoru kompjutera vrlo lako zaokupe našu pažnju, u tolikoj meri da zaboravljamo da trepćemo, oči nam se suše pa vid varira.

Prema nekim tvrdnjama, usled intenzivnog naprezanja oka, dolazi do slabljenja očnih mišića i pojave kratkovidosti.

Donosimo vam kratke i jednostavne vežbe, koje vam neće oduzeti puno vremena, a učiniće čudo za vaše umorne oči.

Trepćite

Treptanje je izuzetno važno, jer doprinosi vlaženju oka. Pri dužem radu za računarom, što češće trepćite i na kratko zatvarajte i otvarajte oči.

Izum, Treptaj, Blinkem, Namignuti, Revolucionarna Kamera
foto: Profimedia

Zažmurite

Smatra se da mrak jača fotoreceptorne ćelije u očima, stoga je vrlo delotvorno zatvoriti oči na 5-10 minuta i opustiti se. Možete vrhovima prstiju lagano pritisnuti očne kapke na 2 sekunde, pa polako pomerati očne jabučice gore i dole.

Menjajte fokus

Uzmite olovku i držite je ispred sebe. Polako je približavajte nosu i sa oba oka gledajte njen vrh, a zatim je polako odmaknite. Veoma je delotvorno da nakon gledanja u olovku, skrenete pogled na neki objekat udaljen oko 3 m, pa zatim na još udaljeniji objekat (8-9 m), i potom ponovo vratite pogled na olovku. Gledajte u jednu stranu 5-10 sekundi, pa na drugu isto toliko. Zatim pogledajte u centar na 2 sekunde.

Kolutajte očima

Zamislite da vam se pred očima nalazi časovnik. Pokrećite oči kao da pratite kretanje kazaljke, najpre u pravcu njenog kretanja na satu, a potom obrnuto. Takođe je odlična vežba „iscrtavanje" broja 8 očima. Ne pomerajte glavu već samo oči.

Masirajte slepoočnice

žena, umor, bol, glava
foto: Profimedia

Lagano pritskajte slepoočnice prstima na dve sekunde, pa ih masirajte kružnim pokretima. Ova vežba poboljšava protok intraokularnih fluida.

Širom otvorite oči

Zatvorite oči na 5 sekundi, pa ih široko otvorite, kao da ste iznenađeni i ostanite tako 5 sekundi.

Važno je svaku vežbu ponoviti 5-10 puta. Možda vam se ove vežbe mogu činiti napornim, međutim vrlo brzo će Vam preći u naviku i pomoći će u smanjenju napetosti u očima. Na ovaj način trenirate mišiće oka i sprečavate da se oči ulenje i naviknu na gledanje u blizinu, što slabi vid.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track