DEVOJKE U SRBIJI GUBE NEVINOST SA 15! Psihološkinja otkriva: Roditelji su nezreli, a majke daju loš primer! Posledice su ozbiljne!
Foto: Profimedia

rekla je sve što misli

DEVOJKE U SRBIJI GUBE NEVINOST SA 15! Psihološkinja otkriva: Roditelji su nezreli, a majke daju loš primer! Posledice su ozbiljne!

Žena -

Prema poslednjem istraživanju Instituta za društvene nauke, prvo seksualno iskustvo devojčice u Srbiji dožive sa 15 godina.

Na pitanje da li je ovo pravo vreme, ali i kakve posledice sa sobom donosi prerani intimni odnosi u jednoj emisiji odgovorile su ginekolog dr Dejana Milojević i psihoterapeut Snežana Anđelić.

seks
foto: Profimedia

- Činjenica je da je to istina danas, ali da je rano, rano je. Ne možemo da govorimo tačno o godinama, već treba da bude uključena i fizička i emocionalna zrelost - istakla je ginekolog Milojević i dodala da je veoma važno da se o se*sualnosti priča.

Doktorka se takođe osvrnula i na idealan broj godina kada bi devojke trebalo prvi put da stupe u intiman odnos i prema njenom mišljenju to je neka 18-ta ili 19-ta godina.

- Ukoliko jedan mladi par koji je u vezi godinu ili dve, želi da stupi u se*sualne odnose, nije sramota da se obrate roditeljima, ginekologu ili najboljem prijatelju i posavetuju - apelovala je doktorka. S druge strane, psihoterapeut Anđelić ukazala je na pojam emotivne zrelosti:

- Mladi stupaju u intiman odnos samo čina radi gde ne postoji emotivna povezanost i posledica toga je nemogućnost da se nosite sa time kasnije. Uglavnom to nastaje zbog potenciranja se*usalnosti u društvu i pogrešnih idola i modela koji se slede.

Kao današnji primer, psihoterapeut je navela majke koje potenciraju kod svoje dece vrlo ranu se*sualnost, kako kroz oblačenje, tako i kroz sam stav i nastup. Kako je i sama dr Anđelić navela, to je pre svega posledica nezrelosti roditelja.

- Određene majke danas se fokusiraju na fizički izgled, a onda gledaju da deca budu njihove kopije i pritom njihovi idoli postaju poznate ličnosti koje su ceo život posvetile estetskoj hirurgiji - rekla je psihoterapeut.

Seks
foto: Shutterstock

Nedovoljno seksualne edukacije, razgovora, prevencije, ali i porast pomiskuitetnog ponašanja i te kako može da dovede do ozbiljnih komplikacija, kao što su polno prenosive bolesti i HPV infekcije. Ali, zbog čega mladi ljudi tako rano odlučuju da stupe u seksualni odnos?

Ono što je psihoterapet Anđelić istakla jeste da su u najvećoj meri glavni krivci pritisak društva i vrednosti sistema koji u njemu vlada. Pa tako, danas društvo diktira kada će se i kako nešto dogoditi. A pre svega, rasprostranjenost društvenih mreža i ono što se na njima plasira takođe postavlja određene standarde. Zato je veoma važno da roditelj, pogotovo majka ukoliko je žensko dete u pitanju, na vreme razgovara o sekualnosti i ukaže na pravovremeni odlazak kod ginekologa.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

03:55

SEKSOLOG ZAPLAKAO U EMISIJI UŽIVO: Zbog čipsa sa ukusom VAGINE?! Kroz te stvari deca trebaju polako da prođu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track