VEOMA VAŽAN ZA PRAVILNO FUNKCIONISANJE: Anemija, loše pamćenje i umor ukazuju na nedostatak vitamina B12
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

VEOMA VAŽAN ZA PRAVILNO FUNKCIONISANJE: Anemija, loše pamćenje i umor ukazuju na nedostatak vitamina B12

Žena -

Vitamin B12 igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, pravilnom radu metabolizma, funkciji živaca i proizvodnji genetskog materijala. Kako se radi o jako važnom vitaminu, njegov nedostatak može se manifestovati kroz razne simptome koji se naizgled mogu činiti nepovezani.

vitamini, žena, čaša, voda
foto: Shutterstock

Iako u naše telo dolazi kroz hranu životinjskog porekla, vitamin B12 ne nastaje u mesu, jajima i mleku nego ga životinje unose u organizam hranom i vodom. Istraživanja su potvrdila da vitamin B12 proizvode mikroorganizmi koji se nalaze u netretiranoj vodi ili tlu. Kada životinje konzumiraju takvu vodu ili pasu na polju, vitamin B12 ulazi u njihov organizam i na kraju završi u mesu, jajima ili mleku koje jedemo.

Simptomi nedostatka vitamina B12 Trnjenje ruku i nogu

- Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati oštećenja na zaštitnom omotaču nerava i prouzrokovati ovu senzaciju u rukama i nogama.

Čest osećaj hladnoće

- Zbog nedostatka ovog vitamina telo možda nema dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija za prenos kiseonika po telu (anemija). Zbog toga počinjemo da drhtimo i osećamo hladnoću čak i kada drugima oko nas nije hladno, posebno u rukama i nogama.

Hladnoća
foto: Shutterstock

Moždana magla

- Vitamini B grupe su generalno dobri za moždanu funkciju, a vitamin B12 je posebno važan. Hronični nedostatak može dovesti do depresije, zbunjenosti, problema s pamćenjem i gubitka drugih kognitivnih sposobnosti.

Slabost u mišićima

- Mišići bez dovoljne količine vitamina B12 postaju slabi, a može se javiti i osećaj opšte slabosti i vrtoglavica.

Jezik postaje gladak

- Jezik je inače prekriven sitnim kvržicama, ali ako nam nedostaje vitamin B12 one odumiru, a jezik postaje gladak na dodir i gotovo sjajan. Ovo može biti i posledica infekcije ili nuspojava lekova, ali u tom slučaju jezik neće biti bolan kao kod nedostatka vitamina.

Afte

- Afte su male upaljene lezije na desnima i u usnoj šupljini, a mogu biti znak nedostatka vitamina B12 ili anemije.

Promena srčanog ritma

- Najčešće se javlja ubrzano kucanje srca ili nam se čini kao da srce preskoči otkucaj. Takođe se javlja osećaj kucanja srca u vratu i glavi.

Srce
foto: Shutterstock

Problemi s probavom

- Gubitak apetita i problemi s probavom mogu se javiti kao posledica nedovoljnog unosa vitamina B12, a to može dovesti i do naglog gubitka telesne težine.

Umor

- Ovo je ujedno prvi i najčešći simptom nedostatka vitamina B12 koji se javlja, a kako je jedan od simptoma i drugih stanja, često ga zanemarujemo što vodi do dodatnog deficita.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:37

Kako piti vitamin D?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track