HIDRATACIJA IZNUTRA I SPOLJA DOBRO DOĐE POGOTOVO U OVO VREME: Sačuvajte kožu od isušivanja tokom hladnih dana, samo uradite OVO!

zaštita

HIDRATACIJA IZNUTRA I SPOLJA DOBRO DOĐE POGOTOVO U OVO VREME: Sačuvajte kožu od isušivanja tokom hladnih dana, samo uradite OVO!

Žena -

Postoje dva tipa žena. Prve ritualno nanose losion od glave do pete nakon svakog tuširanja, dok se druge zadovolje brzim nanošenjem hidratantne kreme na dekolte i potkolenice u posebnim prilikama. Nažalost, suva koža koja se povremeno peruta ili svrbi može podjednako uticati na oba tipa žena, a situaciju dodatno pogoršavaju vremenski uslovi koje nam donose jesen i zima. Ovi faktori mogu biti razlog suve kože.

Tuširanje vrućom vodom

Preterano topla voda, u kombinaciji s gelom za tuširanje, s kože uklanjan njen prirodni zaštitni sloj. Kad je barijera kože narušena, ona je sklonija suvoći, crvenilu, iritacijama i svrabu. Situacija se pogoršava ako kratko tuširanje menjate za dugotrajno izležavanje u vrućim kupkama.

tuširanje, tuš, kupanje
foto: Profimedia

Rešenje: Dovoljno je smanjiti temperaturu vodu ili se tuširati što kraće, a ako ne možete da zamislite dan bez kupke, u vodu dodajte nekoliko kapi ulja. Takođe, pazite da gel za tuširanje koristite samo na "strateškim mestima" i da hidrirate kožu losionom odmah nakon tuširanja.

Vazduh u kući nije dovoljno vlažan

Centralno ili grejanje klima-uređajem crpi vlagu iz vazduha jednako kao i iz vaše kože. Na radijator staviti posudu s vodom ili uložite u ovlaživač vazduha. Na taj način vlaga će se vratiti i koža če vam ponovo blistati.

Ne jedete dovoljno voća i povrća

voce i povrce
foto: PROFIMEDIA

Nedostatak voća i povrća u ishrani može štetno da utiče na kožu. Ono što jedemo ima veliki učinak na mehanizme koji su povezani sa starenjem. Naprimer, prerađeni šećeri oštećuje kolagen i elastin, dok, s druge strane, voće bogato vitaminom C podstiče proizvodnju kolagena koji je neophodan za zdravlje i mladolikost kože.

Koristite kreme čija je formula "preteška"

Mnogi od nas odgovaraju na suvu kožu nanošenjem bogatije i masnije hidratantne kreme, ali to može napraviti više štete nego koristi. Gusta i masna hidratantna sredstva mogu oslabiti funkciju barijere kože i promeniti njenu prirodnu sposobnost samohidratacije. Koža tada postaje zavisna od krema. Za telo koristite brzo upijajuće ulje, a za lice hidratantni serum i hidratantnu kremu lagane teksture i nemojte je nanositi u debelom sloju.

voda, piti vodu
foto: Shutterstock

Ne pijete dovoljno vode

Konzumiranje dovoljne količine vode jednako je važno kao i korišćenje hidratantne kreme. Recept je jednostavan - dve do tri litre vode dnevno (u zavisnosti od vašeg stila života), a ne čaja, kafe, soka ili alkohola, koji zapravo dehidriraju telo.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:49

Influenserka Bojana Mutić otkrila šta se krije iza blještavih profila i bloga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track