OPREZNO SA VODICOM ZA ISPIRANJE USTA: Može da donese više ŠTETE nego KORISTI! Istraživanje pokazalo kako može da utiče na zdravlje
Foto: Shutterstock

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

OPREZNO SA VODICOM ZA ISPIRANJE USTA: Može da donese više ŠTETE nego KORISTI! Istraživanje pokazalo kako može da utiče na zdravlje

Žena -

Vodite računa o zdravlju, a u sklopu toga nikako ne zaboravljate i na higijenu usne šupljine. Ako u svojoj svakodnevnoj rutini koristite i vodicu za ispiranje usta, trebalo bi ipak da razmislite o toj navici.

Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da korištenje nekih vodica za ispiranje usta može uzrokovati povišen krvni pritisak. Poput creva, i usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnoteženi mikrobiom usne šupljine pomaže u očuvanju zdravlja.

Tu ravnotežu možete narušiti koristeći vodicu za ispiranje usta, otkrilo je istraživanje.

Usta
foto: Shutterstock

Dobre bakterije u usnoj šupljini omogućavaju pretvaranje nitrata iz ishrane (uobičajeno ih ima u povrću) u azotni oksid, a taj molekul pomaže u održavanju zdravih vrednosti krvnog pritiska.

Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptik koja se naziva hlorheksidin, koji može uništiti bakterije u usnoj šupljini koje proizvode azotni oksid.

Istraživanje je pokazalo da je korištenje vodice koja sadrži hlorheksidin dva puta dnevno tokom nedelju dana bilo povezano sa značajnim povećanjem gornjeg pritiska.

Krvni Pritisak, Merač
foto: Profimedia

- Znamo da niko ne može biti dobro bez odgovarajuće količine azotnog oksida u telu. S druge strane, više od 200 miliona Amerikanaca svaki dan koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usne šupljine koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju azota oksida. Ono što se nekada smatralo dobrom navikom ipak čini više štete nego koristi, tvrde naučnici. Njihovo otkriće ujedno je dalo objašnjenje zašto dve od tri osobe s visokim krvnim pritiskom ne uspevaju lekovima da drže pritisak pod kontrolom.

(Kurir.rs/Faktor.ba)

Bonus video:

01:57

STOMATOLOG O UTICAJU MASKE NA ZDRAVLJE ZUBA: Pogoršana oralna higijena, LJUDI NAM DOLAZE SA OTOCIMA I APCESIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track