Pejdž Benet, autorka iz SAD, istražila je za Insider zašto je pire krompir poznate američke kuvarice Ine Garten toliko ukusan. Pronašla je njen recept u koji ide, nećete verovati, i rendana kora od limuna.

Sastojci po originalnom receptu koji je Ina Garten objavila je na svojoj internet stranici barefootcontessa.com:

  • 1,1 kg velikih Yukon Gold krompira
  • so
  • sveže mleveni crni biber
  • 220 g hladnog neslanog maslaca
  • 1 šoljica (230 ml) punomasnog mleka
  • 1 kašičica rendane kore limuna (2 limuna)
profimedia0362025108.jpg
Profimedia 

- Njen recept je količina za četiri do šest osoba, tako da sam prepolovila količinu svega i recept prilagodila svom domaćinstvu. Zainteresovao me je i njen izbor krompira - ispričala je Pejdž.

- Neki kuvari za pire krumpir koriste Russet, drugi Yukon Gold, a treći kombinuju obje vrste. Russet ima veći udeo skroba, što ga čini lakšim, pahuljastim. Yukon Golds sadrži srednji udeo skroba, što pire čini gušćim, kremastijim s prirodnim puterastim ukusom - dodala je.

Ogulila je i isekla krompire, pa ih je stavila u posoljenu vodu. Kuvala ih je 20 minuta dok nisu bili dovoljno mekani da viljuška lako prolazi kroz njih.

profimedia0396499311.jpg
Profimedia 

- Neposredno pre nego što je krompir bio gotov, stavila sam pola šoljice punomasnog mleka u manji lonac da se greje na šporetu. Kada koristite toplo mleko umesto hladnog, krompir može bolje da upije tekućinu, što očito sprečava da postane previše gumenast - nastavila je.

- Dok se krompir kuvao, isekla sam komad maslaca na komadiće i stavila ih u frižider. Za razliku od mleka, maslac treba da bude umućen u krumpir dok je još vrlo hladan, tek izvađen iz frižidera. Da sam maslac zagrejala kao mleko, možda bi se odvojio - dodala je.

1.jpg
Promo 

U kuvani i proceđeni krompir je dodala komade maslaca, malo po malo i gnječila ga da dobije fini pire.

- Bilo je impresivno gledati kako je krompir brzo postao svilenkast i kremast, čak pre nego sam počela da ulivam toplo mlijeko. Nakon što sam ubacila sav maslac, uputstva su rekla da ulivam toliko mleka koliko je potrebno da krompir postane kremast, ali još uvek ostane gust. Na kraju mi je trebala samo oko 1/4 mleka da postignem željenu gustoću pre dodavanja soli i bibera - opisala je postupak.

stockphotopotatomashandbacon118595950-800-1204.jpg
Shutterstock 

Nakon što su se so i biber dobro umešali u pire, ubacila je narendanu koru jednog limuna.

- Pire krompir uvek sadrži mnogo soli i masnoće iz maslaca ili mleka, a kada dodate crni biber, osjeti se dašak vrućine. Limunova korica daje taman dovoljno kiselosti da probije kroz sve bogate teksture i ukuse, dodajući finu svežinu i uravnoteženost svih sastojaka. Ukus ovog pirea je bio savršen - rekla je.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

02:46
DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI Izvor: Kurir televizija