ČOKOLADNA TORTA KOJA SE TOPI U USTIMA: Brzo se pravi i jos brže jede, jednostavna a preukusno
Čokoladna torta koja uspeva čak i početnicima, a svi će tražiti parče više.
Čokoladne torte su svima omiljena poslastica, a ovaj recept je savršen. Ne samo što je preuskuna, već se i toliko lako pravi da prosto ne može da vam ne uspe. Prvo se pravi testo, a zatim i najkremastiji fil.
Za testo ne morate da budete poslastičar, dovoljno je da umutite sastojke i sipate u kalup. Fil se isto lako pravi i na kraju samo složite tortu. Odlična je za svaku proslavu, ali isto tako i kao desert posle ručka.
Sastojci: Za testo:
- 2 šolje šećera
- 1 i 3/4 šolje brašna
- 3/4 šolje kakaoa
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja vrele vode
Za fil:
- 100 g putera
- 250 g čokolade
- 2/3 šolje mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Dodajte jaja, mleko, ulje i ekstrakt vanile i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte ključalu vodu i promešajte.
- Sipajte testo u kalup koji ste nauljili i posuli brašnom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo, ako je suva kora je spremna.
- Ostavite da se ohladi oko 10 minuta pre nego što izvadite iz kalupa. Zatim potpuno ohladite.
- Umutite puter sobne temeprature, pa dodajte vanilu. Istopite čokoladu sa mlekom i dodajte u puter i umutite. Isecite koru na 2 ili 3 dela i premažite filom. Na kraju premažite celu tortu.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)
Bonus video:
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija