POSNA BAKLAVA KOJA NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Puna oraha, sočna i ukusna, kraljica deserta na SLAVAMA, probajte! (RECEPT)
Pripremite baklavu sa orasima po bakinom receptu.
Baklava sa orasima prelivena sočnim sirupom je jedan od omiljenih kolača na slavama i svečanostima. Pravi se od kupovnih kora, a osim sa orasima može se filovati i pistaćima, bademima i drugim orašastim plodovima. Ovaj slatkiš vodi poreklo iz Turske, ali je popularan i na našim prostorima.
Sastojci:
- tanke gotove kore
- 300 g mlevenih oraha
- 400 g šećera
- 400 ml vode
- 1 limun
- 2 vanilin šećera
- ulje
Priprema:
- Koru raširiti, premazati uljem pa saviti na pola pa ponovo saviti na pola i premazati i opet saviti i premazati.
- Po dužini rasporediti jednu punu kašiku oraha i zavijati u trougao.
- Ređati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 30 minuta.
- Dok se baklava peče napraviti sirup. U šerpu sipati šećer, vodu, vanilin šećer i pustiti da uvri i postane sirup. Pred kraj ubaciti krugove limuna.
- Pečenu vruću baklavu polako preliti sa vrućim sirupom. Ostaviti nekoliko sati da upije, najbolje preko noći.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)
Bonus video:
PREDSEDNIK VUČIĆ RAZGOVARAO SA ANTONIOM KOŠTOM: Zahvalnost na podršci evropskom putu Srbije, tema bilo i otvaranje Klastera 3