ČESNICA KOJA ĆE ODUŠEVITI UKUĆANE: Jednostavan recept za BOŽIĆNU pogaču, ne zaboravite da ubacite PARICU!
Vaša Božićna trpeza biće potpuna uz ovu pogaču koja se veoma jednostavno pravi, pa čak i ako ste početnik.
Ne zaboravite da ubacite paricu u svoju česnicu!
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna tip 400
- 500 ml mlake vode
- 35 g svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 10 kašika ulja
- 1 celo jaje
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- 1 kašika ulja
Priprema:
- Izmrvite kvasac i dodajte šećer. Dodajte malo mlake vode i promešajte. Ostavite da odstoji kratko. U prosejano brašno dodajte so, promešajte, pa dodajte jaje, ulje, kvasac i mlaku vodu. Prvo promešajte varjačom, pa umesite testo. Nauljite testo, pa ga pokrijte providnom folijom i krpom. Ostavite na toplom da se testo podigne. Spremite paricu koju ste očistili.
- Premesite testo, pa dodajte paricu i nastavite da mesite. Od testa odvojite jedan deo koji će vam biti potreban za pletenicu i ukrase. To odvojeno testo razivijte oklagijom i isecite 4 trake. Dve trake urolajte i napravite pletenicu. Treću traku samo urolajte i presecite na pola. A četvrtu podelite na pola, pa i te polovine isecite po dužini i urolajte. Od njih napravite slovo S.
- Veći deo testa (što služi za pogaču), premesite i uvijte. Nauljite šerpu i pospite brašnom, pa prebacite loptu od testa. Oko testa stavite pletenicu, a preko 2 trake u obliku krsta. U svaku šupljinu stavite slovo S. Pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite da odstoji.
- Umutite žumance, dodajte mleko i ulje, promešajte, pa premažite česnicu. Zagrejte rernu na 200°C, pa ubacite česnicu i smanjite na 180°C. Pecite nekih 35-40 minuta. Kada budete zadovoljni bojom česnite stavite preko nje pek papir i nastavite
(Kurir.rs/ Stvar ukusa)
Bonus video:
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija