Ačak pita vuče poreklo iz Leskovca i pravi se samo od jedne kore. Navodi se da recept datira iz prošlog veka i da je lična karta grada Leskovca, a da je nekada je bila privilegija bogatih ljudi zbog svog neodoljivog ukusa.
Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
300 ml vode
Nadev:
6 jaja
400-500 g kiselog mleka
200 g sira
50 ml ulja
200 g spanaća
250 g domaće masti za premaz
Priprema:
U dublju posudu sipati brašno, so i vodu, pa zamesiti testo. Nakon toga, testo izraditi na radnoj površini, pa formirati veknu, a zatim je podeliti na 6 jednakih delova od kojih ćete formirati loptice. Pokriti loptice krpom i ostaviti da odmore oko 10 minuta.
Uzeti jednu lopticu, posuti je sa malo brašna i oklagijom razvući koru, a zatim je pobrašnjaviti i presaviti. Postupak ponoviti i sa ostalim lopticama. Prvu koru premazati sa mašću, a zatim poklopiti drugom korom, pa opet premazati i tako do poslednje kore. Zatim, oklagijom razvući preklopljene kore da bi se formirala jedna, a potom opet premazati mašću.
Koru preseći na 8 krakova, pa ih unakrsno preklapati ka unutra. Ostaviti da odstoji, pa pripremiti fil.
Umutiti jaja, pa dodati so i kiselo mleko, pa sve lepo izmešati. Zatim dodati ulje i sir, pa sve lepo sjediniti. U smesu možete dodati oko 200 g iseckanog mladog luka ili spanaća.
Koru razvući oklagijom, da bude nešto većeg prečnika od tepsije, a zatim koru prebaciti u podmazanu tepsiju. Sipati fil preko kore, a zatim krajevima kore zatvotiti fil.
Pitu peći oko pola sata, a zatim izrezati i služiti.
(Kurir.rs/Receptor/Kuhinja Valentina Mašković)
Bonus video: