NAŠE STARINSKO JELO IZ PROŠLOG VEKA OD JEDNE KORE: Leskovačka ačak pita se topi u ustima, hrskava spolja, unutra sočna! (RECEPT)
Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mišković

njam njam

NAŠE STARINSKO JELO IZ PROŠLOG VEKA OD JEDNE KORE: Leskovačka ačak pita se topi u ustima, hrskava spolja, unutra sočna! (RECEPT)

Žena -

Ačak pita vuče poreklo iz Leskovca i pravi se samo od jedne kore. Navodi se da recept datira iz prošlog veka i da je lična karta grada Leskovca, a da je nekada je bila privilegija bogatih ljudi zbog svog neodoljivog ukusa.

ačak pita, pita
foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mišković

Sastojci:

500 g brašna

1 kašičica soli

300 ml vode

Nadev:

6 jaja

400-500 g kiselog mleka

200 g sira

50 ml ulja

200 g spanaća

250 g domaće masti za premaz

Priprema:

U dublju posudu sipati brašno, so i vodu, pa zamesiti testo. Nakon toga, testo izraditi na radnoj površini, pa formirati veknu, a zatim je podeliti na 6 jednakih delova od kojih ćete formirati loptice. Pokriti loptice krpom i ostaviti da odmore oko 10 minuta.

ačak pita, pita
foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mišković

Uzeti jednu lopticu, posuti je sa malo brašna i oklagijom razvući koru, a zatim je pobrašnjaviti i presaviti. Postupak ponoviti i sa ostalim lopticama. Prvu koru premazati sa mašću, a zatim poklopiti drugom korom, pa opet premazati i tako do poslednje kore. Zatim, oklagijom razvući preklopljene kore da bi se formirala jedna, a potom opet premazati mašću.

Koru preseći na 8 krakova, pa ih unakrsno preklapati ka unutra. Ostaviti da odstoji, pa pripremiti fil.

Umutiti jaja, pa dodati so i kiselo mleko, pa sve lepo izmešati. Zatim dodati ulje i sir, pa sve lepo sjediniti. U smesu možete dodati oko 200 g iseckanog mladog luka ili spanaća.

Koru razvući oklagijom, da bude nešto većeg prečnika od tepsije, a zatim koru prebaciti u podmazanu tepsiju. Sipati fil preko kore, a zatim krajevima kore zatvotiti fil.

Pitu peći oko pola sata, a zatim izrezati i služiti.

(Kurir.rs/Receptor/Kuhinja Valentina Mašković)

Bonus video:

00:28

POGAČIJADA U LJUTOVOM! Kišni dan nije omeo ljude, OVO JE RECEPT PERFEKTNU ŠTRUDLU! Manifestacija u znaku tradicije i ljubavi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track