SVI PIJU VODU S LIMUNOM, A TREBA DODATI JOŠ JEDAN SASTOJAK! Nutricionisti tvrde: Gubićete kilograme kao od šale i uživaćete u tome
Foto: Shutterstock

NEVEROVATNO

SVI PIJU VODU S LIMUNOM, A TREBA DODATI JOŠ JEDAN SASTOJAK! Nutricionisti tvrde: Gubićete kilograme kao od šale i uživaćete u tome

Žena -

S prvim lepim danima, svi užurbano tražimo nove savete za mršavljenje, a mnogi u pokušaju da izgube koji kilogram potegnu za mlakom vodom i limunom, koji ubrzavaju metabolizam.

Mnogi nutricionisti hvale čiu, jer poboljšava varenje, povećava unos proteina i stabilizuje nivo šećera u krvi, pa ne čudi da je limunada sa čijom postala pravi mali hit za sve koji žele da izgube višak kilograma.

Limunada
foto: Shutterstock

Svi koji u njoj uživaju tvrde da im je više pomogla nego uobičajena voda sa limunom koju su pili svakog jutra. Za ovaj napitak vam je potrebno dve kašike čia semena, sveže isceđen sok od jednog limuna i - opciono - na vrh kašičice soli. Tome dodajte 2,5 decilitra vode i ostavite da stoji petnaestak minuta.

Čia seme je puno antioksidanata koji imaju blagotvorno dejstvo na upalne procese u organizmu. Obiluje topivim vlaknima, što ga čini odličnim dodatkom ishrani za dobar metabolizam i redovnu stolicu.

Nutricionisti se slažu da je "čia trend" na TikToku jedan od najzdravijih koji su videli u poslednje vreme, ali podsećaju da ova limunada nije jedini način da se ovo seme koristi.

čia semenke
foto: Profimedia

- Ono se može dodati u salate, kaše, čorbice, pa i u hleb ako ga sami mesite - objašnjava dr Đina Granič, sa Univerziteta u Južnoj Floridi. Međutim, za početak ne treba preterivati koliko god da je čia seme korisno za zdravlje.

- Ne preporučujem da se uzme više od dve kašike - kaže doktorka i dodaje:

- Bolje je početi s manjim količinama i videti kako prijaju organizmu. Ko god ima probleme sa varenjem, treba prvo da se posavetuje sa svojim lekarom.

Prebrzo uvođenje veće količine čia semena u ishranu može da dovede do nadimanja stomaka i gasova.

(Kurir.rs/LepaiSreća)

Bonus video:

00:17

ZA 12 MESECI SLEDILA OVIH 9 TRIKOVA ZA MRŠAVLJENJE I SKINULA VIŠAK SALA: Kilogrami sigurno idu dole ako ih se pridržavate (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track