GURMANSKI ŠAMPINJONI IDEALNI ZA POST: Zdravo jelo koje se brzo sprema, a ukus mu je bogovski, neće vam trebati meso! (RECEPT)
Ilustracija

njam njam

GURMANSKI ŠAMPINJONI IDEALNI ZA POST: Zdravo jelo koje se brzo sprema, a ukus mu je bogovski, neće vam trebati meso! (RECEPT)

Žena -

Specifičnog i prijatnog ukusa, šampinjoni se najčešće pripremaju u vreme posta.

Mogu se jesti na bezbroj načina, ali gurmanskim šampinjonima zaista nema premca.

Šampinjoni
foto: Profimedia

Naći ćete ih na pijaci i u svakoj većoj prodavnici, a kada kupujete najpopularnije pečurke kod nas uvek obratite pažnju da imaju sertifikat. To je znak da su uzgajani u registrovanim gazdinstvima, u kojima moraju da se primenjuju sve propisane mere proizvodnje.

Izuzetna su namirnica ne samo za one koji poste, već i za sve koji drže dijetu:

- 100 g šampinjona ima svega 22 kcal, a bogati su ugljenim hidratima (3,26 g), prirodnim šećerom (1.98 g), dijetalnim vlaknima (1 g), zdravim mastima (0,34 g), belančevinama (3,09 g).

Recept, Pečurke, Stvar Ukusa, šampinjoni
foto: Shutter

Sadrže i vitamine B kompleksa, vitamine C i D, magnezijum, fosfor, gvožđe, kalijum, cink i selen.

U šampinjonima se nalaze i manogalaktani, fotokemikalije koje, uz selen, pozitivno utiču na rad imunog sistema.

Sastojci:

  • 400 g šampinjona
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 1 praziluk
  • 2 čena belog luka
  • 1 šaka lista peršuna
  • ulje
  • so, biber

Priprema

1. Očistite i iseckajte sitno crni i beli luk, praziluk isecite na kolutove ili tanke štapiće. Šampinjone dobro prebrišite (ne treba da ih perete) i presecite ako su suviše krupni.

2. U dubljem tiganju, na zagrejanom ulju izdinstajte pripremljeni crni luk. Pazite da ne izgori, treba samo da dobije staklast izgled. 3. Kada se crni luk izdinsta, dodajte beli luk i nastavite sa dinstanjem još minut ili dva, uz neprestano mešanje.

Beli luk
foto: Profimedia

4. Pošto beli luk dobro pusti miris, sipajte u tiganj šampinjone i praziluk, sve dobro promešajte i dinstajte na umerenoj temperaturi dok šampinjoni ne puste svoju vodicu.

5. Kada skinete tiganj sa šporeta, posolite i pobiberite prema ukusu i odmah poslužite jelo, dok je toplo. Ukrasite ga naseckanim listovima svežeg peršuna.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:46

DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track