KAKO DA BUDEMO MRŠAVI I ZDRAVI?Nutricionistkinja izdvaja jedan metod koji je KLJUČAN, a evo gde svi pravimo VELIKU GREŠKU
Foto: Profimedia

obratite pažnju

KAKO DA BUDEMO MRŠAVI I ZDRAVI?Nutricionistkinja izdvaja jedan metod koji je KLJUČAN, a evo gde svi pravimo VELIKU GREŠKU

Žena -

Autofagija je najpopularniji način ishrane u sferi nutricionizma u poslednjih nekoliko godina, a koliko je pouzdan naučni princip na kome se ona zasniva govori podatak da je isti taj princip bio vredan Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu 2016. godine

semenke, hrana, ishrana
foto: Profimedia

U našem okruženju, sve češće imamo prilike da čujemo kako su ljudi rapidno smršali zahvaljujući upravo ovoj metodi i većina deli pozitivna iskustva pogotovo što ova popularna metoda prvenstveno služi za čišćenje organizma.

Nutricionistkinja Džulija Fare posebno izdvaja jedan vid autofagije i poručuje da je toliko zdrav da bi svi trebalo da ga praktikuju: "Najzdraviji post je noćni post", kaže Fare.

Džulija zatim otkriva razliku između noćnog i povremenog posta. Ona navodi da je noćni post period u kom ne jedemo koristeći noćni odmor i da se zapravo radi o vremenu između kraja večere i doručka. Sa druge strane, povremeni post se odnosi na praksu koja se sastoji od najmanje 13 sati bez jela i može se primeniti u bilo koje doba dana. Nutricionistkinja naglašava da povremeni post ne odgovara svakome.

Idealni noćni post je od 12 sati

„Dok spavamo, telo obavlja nekoliko funkcija, kao što je regeneracija ćelija. Kod dece, na primer, rast se dešava dok spavaju. Da bi se ove funkcije pravilno odvijale, sistem za varenje mora biti u mirovanju, a ne uključen u varenje. Zato je idealan noćni post od 12 sati za sve uzraste“, kaže nutricionistkinja.

san, spavanje, hrana, ishrana
foto: Profimedia

Naravno, iako je zdravo,ovo ne mora da znači da vi ovo morate činiti po svaku cenu posebno ako počne negativno da se odražava na vaše psihičko stanje, u smislub da se pojavi razdražljivost ili loše raspoloženje.

"Serijsko kuvanje"

Ako večeru nije moguće isplanirati unapred, Džulija Fare savetuje da odlaganje doručka. Nakon buđenja možemo da popijemo čaj ili kafu, podrazumeva se bez šećera ili mleka i da potom jedemo kasnije.

čaj
foto: Profimedia

Možemo takođe primeniti i metod "serijskog kuvanja" koji podrazumeva kuvanje samo jednom nedeljno, a hrana se zatim čuva u frižideru ili zamrzivaču. Na taj način se smanjuje vreme potrebno za pripremu večere.

U slučaju da ogladnite pre spavanja, a prethodno ste rano večerali, Fare savetuje da pomerite vreme za spavanje ili da popijete čaj bez šećera, što nikako neće poremetiti vaš post.

(Kurir.rs/Zadovoljna.rs)

Bonus video:

00:32

Anastasija Rilak otpevala uvodnu špicu za prsten sudbine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track