"BABICE BRINU O MAMINOM TELU, A MI O NJENOJ DUŠI" Malo ko je u Srbiji čuo za dule, a Andrijana objasnila šta one rade na porođaju
Foto: Kurir TV

kurir tv

"BABICE BRINU O MAMINOM TELU, A MI O NJENOJ DUŠI" Malo ko je u Srbiji čuo za dule, a Andrijana objasnila šta one rade na porođaju

Žena -

Trudnoća je period u kome mnoge žene osećaju nelagodu zbog velikih promena kroz koje njihovo telo prolazi u kratkom periodu.

Trudnice mogu u svojoj okolini da naiđu na nerazumevanje i manjak podrške, što može da proizvede osećaj usamljenosti, a nakon teškog porođaja, može da se javi i postporođajna depresija.

Ipak, danas postoje žene koje se obučavaju da trudnoću i sam porođaj učine prijatnim za buduće majke. To su dule. U narednom prilogu, upravo od jedne dule čućemo šta sve ona radi da trudnoću i porođaj učini što bezbolnijim.

Novinarka Kurir TV Jelena Šipetić razgovarala je sa Andrijanom Nestorov, koja joj je objasnila da sam naziv potiče iz grčkog jezika i znači "ona koja služi".

- Postoje dokazi uklesani u kamen da je dula zanimanje koje postoji od kad postoje i rađanja. Naići ćete na sliku gde su dve žene uz majku. Ona koja je kod nogu je babica, a ova što joj je uz glavu i koja je drži za ruku je dula - objašnjava Andrijana Nestorov i podrobnije opisuje svoju ulogu.

03:15

BABICE BRINU O TELU MAMA, A MI O NJIHOVOJ DUŠI Malo ko je u Srbiji čuo za dule, a Andrijana objasnila šta one rade na porođaju

- Dula je emotivna, informativna, fizička i psihološka podrška ženi tokom trudnoće, za vreme i posle porođaja. Ona je tu kontinuirano, od početka porođaja sve do par sati kasnije da joj pomogne oko dojenja, tuširanja, ishrane.

Dula može da postane svako ko završi obuku, ali iako je upoznata s porođajem, ona ne zamenjuje ulogu babice i lekara.

- Dula je nemedicinski deo podrške koju mama izabere. U porodilištu radimo po smenama. Za razliku od babica, dula je poznata ne samo mami već i njenoj porodici i ona je tu od početka do kraja. Slikovito, dula se brine o maminoj duši, a babica o maminom telu - ističe Andrijana Nestorov.

Ukratko, dula je tu da brine o maminom biću.

- Dula je tu da joj ulije samopouzdanje, ona često više od same mame veruje u nju samu. Ženska tela su magična jer stvaraju živote, pa sve može i prirodno da se reši - zaključuje Andrijana.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/Jelena Šipetić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track