PRVO JAJE SE UVEK BOJI U CRVENO ZA SREĆU! Evo šta se radi sa čuvarkućom od prošle godine, a NIKAKO ne smete da je bacite u đubre
Foto: Shutterstock

ovo su običaji

PRVO JAJE SE UVEK BOJI U CRVENO ZA SREĆU! Evo šta se radi sa čuvarkućom od prošle godine, a NIKAKO ne smete da je bacite u đubre

Žena -

Simbol Uskrsa su ofarbana jaja, jer se veruje da je jaje koje je Bogorodica donela na Hristov grob postalo crveno, pošto su nevernici smatrali da će on oživeti ukoliko jaje pocrveni.

Zato se ona mahom farbaju tom bojom, naročito prvo, koje ima veliki značaj u našoj kulturi, ono čuva dom i porodicu do naredne godine, tj. Vaskrsa.

jaje, čuvarkuća, crveno, uskrs
foto: Profimedia

Jajetu se od najstarijih vremena pridavala velika pažnja jer se verovalo da je svet nastao upravo iz njega. U hrišćanstvu se jaje smatra simbolom života jer asocira na buđenje prirode, bujanje vegetacije, rađanje i plodnost.

Prvo jaje se farba u crvenu boju i zove se čuvarkuća. Čuva se u kući do uoči Đurđevdana, kada se sa raznim biljem stavi u vodu da prenoći. Ujutru se svi ukućani umiju tom vodom da budu zdravi i rumeni kao jaje, a onda se čuvarkuća nosi u vinograd, jer se veruje da štiti od grada.

Čuvarkuća može da se čuva i u kući, sve do naredne godine, kada se boji novo jer se veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća. Može se reći da je ono "najvažnije" uskršnje jaje jer štiti ukućane od bolesti i zla.

jaje, čuvarkuća, crveno, uskrs
foto: Profimedia

Običaj je da se čuvarkuća u Vaskršnje jutro stavi u činiju sa vodom u koju su potopljeni i bosiljak, zdravac i dren. Tom vodom umivali bi se ukućani, naročito deca, kako bi bili zdravi i rumeni. Običaj je, takođe, da se na uskršnje jutro deca „pomiluju“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje.

Stara čuvarkuća bacala bi se na Veliki petak preko krova kuće, ili bi se često zakopavala u dvorište, polje ili vinograd jer se verovalo da štiti useve od grada i štetočina. Neko je baca i u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama.

jaje, čuvarkuća, crveno, uskrs
foto: Profimedia

U nekim krajevima Srbije deci trljaju obraze tim jajetom, da budu rumena i zdrava.

U drugim krajevima se zakopava u zemlju – u dvorište, baštu, vinograd ili u zemlju negde u blizini.

Treći običaji nalažu da bi to jaje trebalo da se pusti niz reku, da voda odnese zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća "prihvatila" umesto ukućana.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:57

NAJSTARIJA ČUVARKUĆA U SRBIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track