Nakon Uskrsa, neretko se dešava da nam se po frižideru vuku ostaci nakon praznične trpeze, pa bi bilo dobro kada bi pokušali da iskoristimo te ostatke u narednim danima.

Kako pravilno čuvati kuvana jaja?

Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Stoga je hlađenje kuvanih jaja izuzetno važno kad je u pitanju sprečavanje kontaminacije ili kvarenja.

sm3.jpg
Shutterstock 

Njihovo čuvanje u frižideru pomaže usporavanje rasta bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4°C. Izbegavajte dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi i stavite ih u frižider nakon 2 sata od kuvanja.

Takođe ih je najbolje čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Držite ih na unutrašnjoj polici, a ne u vratima, jer često otvaranje i zatvaranje frižidera može uzrokovati variranje temperature na tom mestu.

Koliko dugo mogu izdržati tvrdo kuvana jaja pre nego što se pokvare?

Ako se pravilno čuvaju, tvrdo kuvana jaja - oguljena ili neoguljena - mogu se sigurno držati u frižideru otprilike nedelju dana. Ako niste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuvana jaja bila čuvana u frižideru, prvo proverite je li im se na ljusci stvara sluzavi sloj. Ako to primetite, bacite jaje.

sm.jpg
Shutterstock 

Boja žumanceta

Mnogi ljudi se brinu ako je žumance tvrdo kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje. Međutim, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanceta varira u zavisnosti od vremena i temperature kuvanja. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje bleđe i na kraju poprimi zelenkasto-sivu boju.

jaja-4.jpg
Profimedia 

Ova boja se javlja kad prekuvate jaje jer to uzrokuje reakciju gvožđa iz žumanceta sa sumporovodonikom iz belanceta. Iako to može uticati na teksturu i ukus u ustima, sigurno je za jelo.

(Kurir.rs/ Stvar ukusa)

Bonus video:

00:53
SVEŠTENIK RAZREŠIO DILEMU DA LI JE PRAVILNO REĆI USKRS ILI VASKRS: Jaja imaju posebnu simboliku, ona ustvari PREDSTAVLJAJU JEDNO Izvor: Kurir televizija