KOJE ESTETSKE OPERACIJE TREBA IZBEGAVATI? Plastični hirurg otkriva kod kog zahvata je najveća stopa SMRTNOSTI
Foto: Profimedia

vodite računa

KOJE ESTETSKE OPERACIJE TREBA IZBEGAVATI? Plastični hirurg otkriva kod kog zahvata je najveća stopa SMRTNOSTI

Žena -

Zahvaljujući društvenim mrežama i raznim javnim ličnostima koje više ni ne kriju šta su sve "radile na sebi", porast estetske hirurgije je na vrhuncu.

Broj mladih devojaka koje pre punoletstva idu pod nož je vrlo alarmantan.

"TikTok" je postao pravi rasadnik gde se žene takmiče između sebe koja je toga više "odradila", pa je pravo osveženje naići na stručnjaka koji upozorava na opasnost ovih estetskih zahvata koji danas predstavljaju novu društvenu normu.

Plastični hirurg Keli Kilen, redovno se oglašava na ovoj društvenoj mreži da bi pričala na temu rizika i benefita svog poziva.

Tim povodom navela je pet procedura zbog kojih skoro svaka druga žena na kraju zažali.

1. Brazilsko povećanje zadnjice

Brazilsko povećanje zadnjice ili "BBL" procedura, bazira se na premeštanju masti u gluteus, vinula je u zvezde najpoznatiju starletu na svetu Kim Kardašijan i čitavu njenu porodicu. Celu planetu su zaludele svojim intrigantnim pozadinama, koje, naravno, nisu prirodne.

Kim Kardašijan
foto: Profimedia

Međutim, ono o čemu se malo priča, jeste to da ova estetska operacija ima najveću stopu smrtnosti i postoperativnih komplikacija.

Stopa smrtnosti je u opsegu jedan pacijent na 3000, što je drastičan broj, ako se uzme u obzir da je urađeno preko 300 000 ovih procedura.

Crna statistika influenserki koje su stradale od noža u cilju ulepšavanja i povećanja svoje zadnjice raste iz meseca u mesec, ali zaista je alarmirajuće što je ova tehnika i dalje u ponudi.

Doktorka Pat Pazmino navodi kako je u 2021. godini zabeležen najveći broj smrtnih ishoda u plastičnoj hirurgiji kao posledica povećanja zadnjice.

2. Podizanje gornje usne

Lip lift je procedura kojom se otklanja koža između usana i nosa kako bi im se dao veći volumen.

usne, injekcija, estetska hirurgija
foto: Profimedia

"Meni se lično to ne dopada, mnoge kolege se možda neće složiti, ali ja vidim ožiljak kod apsolutno svakog pacijenta, čak i kod onih što tvrde da ga nemaju. Tekstura gornje usne se vremenom promeni i sve u svemu, ne izgleda prirodno", navodi dr Keli.

3. Iskošene obrve

Bela Hadid i njene čuvene "lisičije oči" je definitivan uzročnik zašto se sve veći broj žena odlučuje na ovaj vid ulepšavanja.

Međutim, iako zahvat sam po sebi nije komplikovan, dr Keli ga ne odobrava.

Bela Hadid
foto: Profimedia

"To je trenutni trend, ali pitanje je šta će biti za par godina. Smatram da izgleda čudno i neprirodno, nisu svačije simetrije lica namenjene za taj oblik očiju i obrva. A još više se užasavam 3D niti - iako nije plastična operacija, taj zahvat je nešto najgore što se pojavilo u polju estetike, rizik za infekcije je ogroman, pritom niti pucaju brzo i primete se prilikom pomeranja", objašnjava hirurg.

4. Premeštanje masti u grudi

Ova tehnika podrazumeva da se "isisana" mast nakon liposukcije premešta u grudni koš kako bi se povećale grudi. Iako ova procedura naizgled deluje prirodnije od silikona, takođe sa sobom nosi određene estetske i zdravstvene rizike.

žena, Grudi, Pregled, Ciste
foto: Profimedia

"Ukoliko premestite previše masti, ne samo da će grudi delovati "viseće" i nepravilno oblikovane, već ste i u riziku od mnogo više komplikacija poput cisti, nekroze tkiva, infekcija, teže dijagnostike tumora..." - ističe doktorka.

5. Rinoplastika

Ova procedura u domenu plastične hirurgije iako je najčešće odrađivana, nije nimalo omiljena ovoj doktorki.

nos, miris
foto: Profimedia

"Rinoplastika je sjajna kad su u pitanju zaista deformisani nosevi kojima je neophodna korekcija, što medicinska, što estetska. Ali, podvrgnuti se tom bolu, ožiljcima i celoj agoniji postoperativnog oporavka samo da bi imali "barbi" nos - nema smisla", za kraj ističe doktorka.

(Kurir.rs/ Telegraf)

Bonus video:

00:13

MILICA SE UDALA ZA MILIJARDERA KAZAHSTANCA A SVI JE PROZIVAJU DA JE PLASTIČNA: Bila sam mis Južne Srbije i pre svih operacija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track