KAKO RODITELJI MOGU DA UTIČU NA RAZVOJ VRŠNJAČKOG NASILJA? Psiholog o velikom problemu: Evo koji je najsnažniji faktor rizika!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

pomozite deci

KAKO RODITELJI MOGU DA UTIČU NA RAZVOJ VRŠNJAČKOG NASILJA? Psiholog o velikom problemu: Evo koji je najsnažniji faktor rizika!

Žena -

U osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" jutrs je učenik sedmog razreda izvukao pištolj i tom prilikom usmrtio 8 dece i čuvara, a ova vest strašno je šokirala je, uplašila i rastužila celu Srbiju.

Vršnjačko nasilje uništava mnoge mlade živote, a roditelji i te kako mogu da utiču na svoju decu i umanje udeo ovog agresivnog ponašanja.

Blažo Marković
foto: Kuri rtv

Psiholog Biljana Mihailović govori da većina istraživača i teoretičara smatraju da je vršnjačko nasilje odraz celokupne situacije u jednom društvu.

Različiti teorijski modeli, obuhvatajući različite aspekte, kao i faktore nastanka i održavanja agresivnosti kod dece i mladih osvetljavaju, ali ne daju potpunu sliku ovog fenomena.

- Brojna istraživanja su se bavila faktorima rizika za pojavu nasilja i ustanovila da roditeljsko vaspitanje i uslovi odrastanja utiču na pojavu nasilništva kod dece. Rezultati istraživanja sprovedenog na našem uzorku (Tanja Nedimović i Mikloš Biro) pokazuju da su bitni prediktori za direktno vršnjačko nasilje: pol, nasilje u porodici i hladan vaspitni stav oca i majke.

Dakle, roditelji svojim ponašanjem mogu doprineti da se kod njihove dece razvije i održava nasilno ponašanje.

pucnjava, Vračar, pucnjava u školi
foto: Petar Aleksić

S obzirom da su roditelji ovako snažan faktor, onda je logično da njihov uticaj može ići i drugom pravcu – u pravcu razvijanja nenasilnih, društveno-poželjnih obrazaca ponašanja.

Kada govorimo o nasilju, nekako se podrazumeva da govorimo o intervenciji na nasilje, a zapostavljamo značajniji deo – prevenciju da do nasilnih ponašanja ne dođe ili da se ono zaustavi na razvojno-podsticajni način. Uloga roditelja u prevenciji vršnjačkog nasilja je veoma značajna, tako da bi, u razvoju dece, fokus trebalo da bude na preventivnim, a ne interventnim aktivnostima.

(Kurir.rs/Novosti)

Bonus video:

01:07

NEIZVESNOST, SLUTNJA, STRAH ISPRED OŠ VLADISLAV RIBNIKAR: Koji je tačan broj stradalih i povređenih u nesreći?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track