DA LI OGROMNE AMBICIJE RODITELJA MOGU DA UGROZE DETE I DONESU VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI? Jedno istraživanje pokazalo OVE rezultate
Ilustracija, Foto: Shutterstock ilustracija

sport, muzička škola, jezici

DA LI OGROMNE AMBICIJE RODITELJA MOGU DA UGROZE DETE I DONESU VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI? Jedno istraživanje pokazalo OVE rezultate

Žena -

Deca sve više idu na razne vanškolske aktivnosti, a gust raspored i previsoka očekivanja mogu da ugroze razvoj deteta i porodične odnose, navodi istraživanje stručnjaka.

Sport, jezici, muzička škola, gluma i razne sporedne aktivnosti, ukoliko se u njima preteruje, mogu deci doneti više štete nego koristi, kako navodi naučno istraživanje. Većina roditelja se trudi da njihovo dete bude uspešno, kao i da mu pronađe aktivnosti koje će pozitivno uticati na psihofizički razvoj, smanjiti korišćenje telefona, igranje igrica i boravak za ekranom, ali i ovde je važno da se pronađe balans.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock ilustracija

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Sport, Education and Society" otkrivaju da roditelji sve više angažuju decu u vanntastavnim aktivnostima, ali i da užurbani organizovani raspored aktivnosti može preterano opteretiti porodične odnose i resurse, kao i potencijalno štetiti razvoju i blagostanju dece.

U pokušaju da shvate kako veći broj vannastavnih aktivnosti utiče na decu, istraživači su intervjuisali skoro 50 porodica iz dvanaest osnovnih škola u severozapadnoj Engleskoj. Otkrili su da većina dece (88 %) učestvuje u organizovanim aktivnostima četiri do pet dana u nedelji, pri čemu 58% dece ide na više od jedne aktivnosti tokom jedne večeri. Utvrđeno je da vannastavne aktivnosti u suštini dominiraju porodičnim životom, posebno u porodicima u kojima ima više od jednog deteta.

Ovakav način života donosio je često negativne rezultate jer su porodice sve manje vremena provodile zajedno, a roditeljski novac i rezerve energije često su bili iscrpljeni. Jedna majka je tokom istraživanja spomenula da su njena deca umorna i da ne ulaze u kuću pre 21 ili 22 časa.

dete, deca, školarac, školarci, škola, povratak u školu
foto: Shutterstock ilustracija

Istraživači su otkrili da se u društvu pojavio sve veći pritisak na decu od strane roditelja i škole, kao i da deca za igru često nemaju vremena tokom dana, kao i da nedostaje vremena za razgovore između roditelja i deteta.

"Znamo da roditelji posebno žele da osiguraju da njihova deca napreduju u životu. Roditelji iniciraju i podstiču učešće svoje dece u organizovane aktivnosti jer to pokazuje da su oni "dobri" roditelji". - objasnila je glavna autorka studije dr Šeron Viler.

U vreme kada porodice obično imaju više od jednog automobila, a zaposleni roditelji imaju malo viška vremena van posla, vannastavne aktivnosti postale su "pogodnija" opcija nego ikada ranije, ali Viler upozorava roditelje da vode računa o tome da preteruju.

udzbenici, deca
foto: Shutterstock

"Podizanje svesti o ovom pitanju može pomoći onim roditeljima koji se osećaju pod pritiskom da ulažu u organizovane aktivnosti svoje dece i zabrinuti su za uticaj takvih aktivnosti na svoju porodicu, da imaju samopouzdanja da planiraju manje užurban raspored za svoju decu." - istakla je autorka istraživanja.

Autori istraživanja sugerišu da je važno postaviti ravnotežu između aktivnosti, slobodnog vremena, škole i porodičnog života. U suprotnom, previše vannastavnih aktivnosti zaista može detetu doneti više štete nego koristi.

(Kurir.rs/Yumama)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track