EVO ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM KADA PRESTANETE DA JEDETE BELI HLEB: 3 stvari su ključne, a najvažnija je da nećete stalno biti gladni
Foto: Shutter

dobro je znati

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM KADA PRESTANETE DA JEDETE BELI HLEB: 3 stvari su ključne, a najvažnija je da nećete stalno biti gladni

Žena -

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti obrok. Ali isto tako, ta bomba ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale.

Evo šta će se dogoditi s vašim telom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb.

hleb, beli hleb, baget
foto: Shutterstock

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz režima ishrane na vašem se telu primećuje gotovo momentalno, i to u obliku gubitka kilograma. Ipak nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je pun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

Hleb je je pun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz navika u ishrani na vašem se telu primećuje gotovo momentalno i to u obliku gubitka kilograma.

debljina, mrsavljenje, kilogrami, gojaznost
foto: Shutterstock

Ipak to ne znači da iz ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih žitarica, koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava će se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad, piše Azra.ba, prenosi BlicŽena.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:26

Susret ukusa – hrana Centralne i Istočne Evrope i specijaliteti provincije Džeđijanga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track