VEZA S KOLEGOM S POSLA MOŽE DA VAM ZAGORČA ŽIVOT: Evo kako možete sebi da napravite VRTLOG iz kog ne možete izaći
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

VEZA S KOLEGOM S POSLA MOŽE DA VAM ZAGORČA ŽIVOT: Evo kako možete sebi da napravite VRTLOG iz kog ne možete izaći

Žena -

Dok seks s nadređenom osobom na putu do vrha za neke može biti uspešna strategija u karijeri, mnogi koji završe u romantičnom odnosu s kolegom, ostaju slomljena srca. Javno priznavanje veze može biti posebno traumatično, a novo istraživanje otkriva zašto. Oni koji dele i kancelariju i krevet često su izopšteni od svojih kolega.

Loši odnosi na poslu

Prema analizi autora studije, celo radno mesto postaje rascepkano na neprijateljske grupice poput grupe hormonalnih srednjoškolaca, dakle, čini se da profesionalci mogu da imaju tendenciju da postanu neverovatno detinjasti kada je ljubav u vazduhu.

koleginica, posao, dekolte, naočare
foto: Profimedia

Autori studije došli su do ovog zaključka nakon anketiranja 343 zaposlenih uslužnog sektora u Pakistanu. Ispitujući učesnike o statusu njihove veze, nivoima ostracizma na radnom mestu i drugim oblicima neprijateljstva među saradnicima, autori studije otkrili su da kolege u vezi imaju tendenciju da percipiraju njihov odnos kao da ih kolege osuđuju, što rezultira toksičnom atmosferom na poslu.

Sabotiranje kolega

Rezultati su pokazali da kolege u ljubavnoj vezi doživljavaju visok nivo ostracizma na radnom mestu, te da drugi namerno ometaju njihovo funkcionisanje dajući im lažne informacije ili pogrešna dokumenta. Istraživači su otkrili da je ovaj trend podupret parohijalnim altruizmom.

posao, razgovor
foto: Profimedia

“Parohijalni altruizam odnosi se na ponašanja namenjena dobrobiti pojedinaca u nečijim bliskim vezama”, objašnjavaju autori studije. Oni tvrde da grupe kolega često uveravaju ljubavnike da pokažu društvenu isključenost članovima spoljne grupe kako bi izbegli moguće pretnje njihovoj vezi.

Drugim rečima, članovi grupe podstiču one u ljubavnim odnosima na radnom mestu da izopšte druge kolege kako bi zaštitili ljubavnike od negativnih posledica kao što su negativan publicitet, parnice, neprijateljstvo i cinizam. To uzrokuje da članovi spoljne grupe manifestuju loše ponašanje kako bi se osvetili za svoje isključenje iz društva.

posao, kancelarija
foto: Profimedia

Sukob na radnom mestu

"Stoga ovo eksplodira kao sukob na radnom mestu", kažu autori studije. Na temelju ovog zapažanja, istraživači se konačno slažu s drugim sociolozima koji odnose na radnom mestu opisuju kao "prikriveni otrov".

Svako radno mesto je drugačije i ne završava se svaka profesionalna romansa uništenjem kancelarijskog sklada. Ovo istraživanje je uključivalo relativno mali broj ljudi iz jednog radnog sektora u Pakistanu, te će rezultati stoga verovatno biti pod velikim uticajem kulturnih varijabli.

Ipak, autori upozoravaju organizacije na potencijalne opasnosti ljubavi, piše Iflscience.

(Kurir.rs/ Net.hr)

Bonus video:

02:19

NISAM MOGAO NI DA PRIĐEM TELEVIZIJI! Milanče Radosavljević otkriva zašto je dugo bio u anonimnosti ODMOGAO MU OMILJENI KOLEGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track