KAKO UBRZATI METABOLIZAM? Učinite to uz ove namirnice i zdravije navike: Morate to da uradite ako želite da izgubite višak!
Foto: Profimedia

PROBAJTE

KAKO UBRZATI METABOLIZAM? Učinite to uz ove namirnice i zdravije navike: Morate to da uradite ako želite da izgubite višak!

Žena -

Hrana koju jedete ima direktan uticaj na to kako vaše telo funkcioniše. Uravnotežena ishrana je ključna za dobro osećanje – iz dana u dan – i takođe je ključna za podržavanje zdravog metabolizma.

Zdrava hrana stimuliše metabolizam

- Metabolizam je fensi termin za opisivanje zamršenih puteva unutar naših ćelija i tela koji na kraju održavaju telo u pokretu i funkcionisanju - kaže dijetetičarka i autorka Trejsi Lokvud Bekerman.

vaga za merenje, kilaža, mršavljenje, kilogrami
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

Krajnji proizvod metabolizma je energija potrebna za vitalne funkcije u telu kao što su varenje, disanje, rast i drugo. Sem Šlajger, doktor medicine i specijalista za zdravlje žena, objašnjava da uravnotežena ishrana koja se sastoji od hrane bogate hranljivim materijama može pomoći u optimizaciji metaboličke funkcije. Prema Šlajgeru, to su zdrava hrana i pića koja mogu da podrže zdrav metabolizam: kvalitetni proteini, zdrave masti, voće i povrće, integralne žitarice, začini, zeleni čaj, voda.

Neke namirnice zahtevaju više energije za varenje i ubrzanje metabolizma, uključujući različite vrste proteina kao što su piletina, riba, nemasna govedina, jaja i mahunarke.

- Unošenje hrane bogate proteinima može pomoći da se ubrza metabolizam - kaže Bekerman.

To je zato što telu treba više energije da razgradi aminokiseline u proteinima nego za metabolizam ugljenih hidrata i masti. Voće i povrće se uvek preporučuje za zdravu ishranu, a to je zato što su ove namirnice bogate brojnim mineralima, vitaminima i antioksidansima.

- One obezbeđuju esencijalne hranljive materije za metaboličke procese i celokupno zdravlje - kaže Šlajger.

Svakodnevno pijenje dovoljno vode ključno je za smanjenje dehidracije i opšteg blagostanja, tako da nije iznenađenje da je voda ključna za zdrav metabolizam.

Voda
foto: Shutterstock

- Ostati hidriran je važan za optimalan metabolizam - kaže Šlajger. Pijenje dovoljno vode pomaže u održavanju ćelijskih funkcija, varenju i apsorpciji hranljivih materija.

Kako ubrzati metabolizam?

Pored zdrave hrane, možete poboljšati svoj metabolizam različitim životnim navikama. Često vežbanje, bilo da je to džogiranje, kardio ili pohađanje časa plesa ili joge, važno je za održavanje vašeg tela aktivnim i zdravim. Pored toga, fizička aktivnost pomaže metabolizmu.

- Redovno vežbanje, uključujući kardiovaskularne aktivnosti i trening snage, može pomoći u povećanju mišićne mase i ubrzanju metabolizma - tvrdi Šlajger.

- Mišićno tkivo je metabolički aktivnije od masnog tkiva, tako da više čiste mišićne mase može doprineti većoj brzini metabolizma - dodaje on.

Još jedna životna navika koju možda ne povezujete sa metabolizmom je spavanje. San je neophodan za telo kako bi se moglo odmoriti, napuniti i ponovo pokrenuti da funkcioniše svaki dan.

- Dovoljno kvalitetan san je ključan za održavanje zdravog metabolizma - kaže Šlajger.

vežbanje
foto: Profimedia / Yevhen Rychko / Panthermedia /

Njegov nedostatak može poremetiti hormonsku ravnotežu i dovesti do metaboličke disregulacije. Život može biti stresan sa previše obaveza i nedovoljno vremena, zajedno sa zauzetim rasporedima i obavezama na poslu i kod kuće. Previše stresa može izazvati pustoš u vašem metabolizmu, tako da je ključno naučiti da upravljate stresom.

- Hronični stres može da utiče na metabolizam i da dovede do disbalansa nivoa hormona - kaže Šlajger.

Ako se osećate pod stresom i preopterećeni, on preporučuje da se bavite aktivnostima koje smanjuju stres, kao što su meditacija, vežbe dubokog disanja ili bavljenje hobijima u kojima uživate. Konačno, dodaci za ubrzavanje metabolizma - koji često sadrže ekstrakt zelenog čaja, kofein i druga termogena jedinjenja - mogu se koristiti za jačanje metaboličkog zdravlja. Međutim, Šlajger napominje da se konsultuje sa lekarom pre nego što razmotri bilo kakve dodatke.

Raznovrsna ishrana koja se fokusira na zdrave masti, kvalitetne proteine i obilje voća i povrća je ključna za podršku zdravom metabolizmu. Svakodnevno vežbanje, dobar noćni odmor svake noći i upravljanje stresom su komponente podrške zdravom metabolizmu, prenosi MBG.

(Kurir.rs/24sata.rs)

Bonus video:

00:17

ZA 12 MESECI SLEDILA OVIH 9 TRIKOVA ZA MRŠAVLJENJE I SKINULA VIŠAK SALA: Kilogrami sigurno idu dole ako ih se pridržavate (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track