EVO KAKO OTERATI KOMARCE I OSTALE BUBE IZ DVORIŠTA: Potpuno prirodan način jer čim insekti namirišu ove stvari, BEŽE KAO LUDI!
Foto: Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Šálek Václav / ČTK / Profimedia

odlični trikovi

EVO KAKO OTERATI KOMARCE I OSTALE BUBE IZ DVORIŠTA: Potpuno prirodan način jer čim insekti namirišu ove stvari, BEŽE KAO LUDI!

Žena -

Kako dođe toplo vreme i čim otvorite prozor, ili sednete na terasu sa šoljicom kafe, to postaje mamac za različite bube, posebno muve, ose, smrdibube i komarce kojih se često nije lako rešiti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: RINA

Ako niste ljubitelj hemije i industrijski proizvedenih repelenata, zbog prirode, ili želje da zaštitite kućne ljubimce, a volite da sedite na otvorenom, pre svega razmislite o tome možete li ih neposredne blizine da uklonite ono što privlači bube, donosi Reader's Digest.

Hrana, Otrov, Pesticidi, Prskanje, Otrovi
foto: Shutterstock

Dakle, ako sedite u dvorištu, nastojte da to ne bude baš neposredno pored grmlja i cveća koje privlači deo te "leteće garde", ili neposredno blizu neke vode, makar i one u kantici za zalivanje cveća, oko koje će se skupljati komarci.

Druga stvar koju možete da učinite jeste da posadite u dvorištu biljke koje teraju komarce, muve, pa i neke druge bube, kako biste uživali, a ne da stalno mašete oko nosa. Takvim biljkama, zapravo, možete "ograditi" celo dvorište, kako biste stvorili prostor u kojem se bube neće rado zadržavati.

Takođe, neke od ovih biljaka su zgodne i za terasu u stanu.

Evo biljaka koje su pogodne za to:

zdravlje, lavanda
foto: Shutterstock

Lavanda protiv komaraca

Osim što odlično miriše, a njeni ljubičasti cvetovi lepo izgledaju, odbijaće mušice i komarce od vas. Odličan je izbor baš oko mesta za sedenje, ili kao dvorišna "ograda".

začinsko bolje, bosiljak
foto: Profimedia

Bosiljak

Ne podnose ga komarci i muve. Možete ga uzgajati u lončićima koje ćete postaviti oko mesta za sedenje, ili jednostavno posaditi u vrtu. Lonac s bosiljkom postavite na prozor, pa ne morate postavljati mrežu protiv muva i insekata. Naravno - imaćete odmah i začin koji je neizostavan u kuhinji.

Beli luk

Osim što će rasterati bube, ono što posadite i uzgojite moći ćete da iskoriste i u pripremi obroka, a s obzirom da je reč o veoma lekovitom začinu, ova sadnja se itekako isplati.

beli luk
foto: Shutterstock

Komorač (morač, divlja mirođija)

Ako su vam dvorište napali puževi, zaštitite ga komoračem. To je prirodni repelent koji takođe možete iskoristiti i u kuhinji. Čaj od ove biljke odličan je za probavu i osvežavanje daha, npr.

Limunova trava

Komarci mogu da unište zabavu na otvorenom, ali ako širom travnjaka posadite limunovu travu, miris će ih odbijati. Srećom, većini ljudi je prijatan, pa neće pokvariti užitak.

neven
foto: Profimedia

Neven

Neveni su takođe dobro "oružje" protiv komaraca. Kako vam je na raspolaganju više vrsta nevena, s različitim cvetovima, različite boje i visine, to može biti i odličan način da predivnim bojama ukrasite vrt.

Menta (nana)

Osim što će vas oduševiti mirisom, menta takođe tera bube, a isplativo ju je posaditi u dvorištu, jer kad naraste možete inapraviti i male jastučiće sa suvim cvetovima za ormare.

hrizantema
foto: Profimedia

Hrizanteme

Prelepe su, a opasne za insekte, posebno za komarce, bubašvabe, krpelje i razne druge bube.

Ukrasni ljubičasti luk

Ukrasni luk držat će podalje muve i druge insekte koji vole da jedu ono što uzgajate, pa je dobar izbor i za sadnju u vrtu, između gredica, ili uz ogradu.

biljka mesožderka, muholovka
foto: Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Biljka mesožderka (Muholovka, Venus Flytrap)

Posadite li biljke mesožderke u lonce, možete ih postaviti i u sobama, a vani na otvorenom zabavit će vas time što djeluju kao zamke za muhe, druge leteće bube, pa i mrave.

petunije, cveće
foto: Profimedia

Petunije

Odbijaju lisne vaši, a svetle su, lepe i jednostavne za održavanje, tako da će - osim što imaju funkciju odbijanja insekata - biti i lepe za oko.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track