PRELEPOJ PRINCEZI U 19. GODINI ODRUBILI GLAVU ZBOG LJUBAVI: Nije htela da se uda da bi se školovala, ali onda se sve SRUŠILO
Foto: Printscreen/Instagram

tuga velika

PRELEPOJ PRINCEZI U 19. GODINI ODRUBILI GLAVU ZBOG LJUBAVI: Nije htela da se uda da bi se školovala, ali onda se sve SRUŠILO

Žena -

Princeza Mišal bint Fad al Saud je 1977. godine, kada je upucana nekoliko puta u glavu, imala samo 19 godina. Smatra se da je smrt pranećake pokojnog kralja Halida naredio njen deda Muhamed bin Abdul Aziz al Saud, kraljev stariji brat. Bila je neudata, ali je bez obzira na to priznala da je počinila preljubu.

Porodica princeze Mišal poslala ju je, na njen zahtev, u Bejrut, u Liban, da pohađa školu. Dok je bila tamo, zaljubila se u muškarca, Kaleda al Šaer Muhalhala, nećaka saudijskog ambasadora u Libanu i započeli su aferu.

Po povratku u Saudijsku Arabiju, ispostavilo se da su se u nekoliko navrata sastali sami i protiv njih je podignuta optužnica za preljubu. Pokušala je da lažira da se davi i uhvaćena je u pokušaju da pobegne iz Saudijske Arabije sa Kaledom. Iako je princeza bila prerušena u muškarca, prepoznao ju je carinik na aerodromu i ona je kasnije vraćena porodici.

Prema šerijatskom zakonu koji važi u Saudijskoj Arabiji, osoba može biti osuđena za preljubu samo ako su joj svedočila četiri punoletna muškarca ili sopstvenim priznanjem krivice, četiri puta na sudu izjavivši: „Počinila sam preljubu.“

Njena porodica ju je nagovarala da ne prizna, već samo da obeća da nikada više neće videti svog ljubavnika. Po povratku u sudnicu ona je ponavljala: „Počinila sam preljubu. Počinila sam preljubu. Počinila sam preljubu. Počinila sam preljubu.“

Ilustracija
Ilustracijafoto: AYEZ NURELDINE / AFP / Profimedia

Mišal i Kaled su javno pogubljeni 15. jula 1977. u Džedi. Princezi su vezali oči, naterali je da klekne, a pogubljena je po izričitim uputstvima njenog dede, starijeg člana kraljevske porodice, zbog sramote koju je nanela svojoj familiji.

Kaledu je, nakon što je bio primoran da gleda njeno pogubljenje, odrubio glavu jedan od princezinih muških rođaka, a ne dželat.

Ovo ubistvo je izazvalo velika previranja na Zapadu i to 1980. kada je dokumentarac „Smrt princeze“ prikazan na televiziji. Kralj Kalid je pokušao da zaustavi emitovanje filma, ponudio je televiziji 11 miliona dolara za to, ali pošto mu nije uspelo, proterao je britanskog ambasadora iz Rijada i povukao 400 članova svoje kraljevske porodice iz Britanije, a osim toga otkazan je i izvoz vredan milione funti.

Većina pogubljenja u kraljevstvu se vrši odsecanjem glave na javnom trgu, a osobe osuđene za preljubu se uglavnom kamenuju. Među krivičnim delima koja se pored preljube svrstavaju u teška krivična dela su ubistvo, trgovina drogom i sodomija.

„Razlika između zvanične verzije – da je devojka ubijena jer je proglašena krivom za preljubu i istine, za koju se ispostavilo da ju je, u stvari, pogubio kraljev stariji brat u činu plemenske osvete na parkingu u Džedi, bio je, u stvari, srce kontroverze. To je naime bio deo koji, naravno, kraljevska porodica nije mogla da prihvati“, rekao je izvršni producent filma Dejvid Fening.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja