Barbunya Pilaki je tradicionalni turski specijalitet, odnosno pasulj dinstan na maslinovom ulju sa lukom, belim lukom i paradajzom. Ovo je veoma ukusno jelo, koje Turci rado jedu kao lagani ručak, deo meza ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a neophodno ga je servirati sa malo soka od limuna preko i peršunom - upravo mu to daje osvežavajuć šmek.

Specijalitet Barbunya Pilaki ima bezbroj varijacija na temu, ali mi vam donosimo jedan od klasičnijih recepata.

shutterstock-211062811.jpg
Shutterstock 

Potrebni sastojci:

  • 500 grama šarenog pasulja
  • 3 šargarepe (oljuštene i isečene na kolutiće)
  • 2 velika paradajza (iseckana na srednje male komade)
  • 2 veće glavice crnog luka (oljuštene, prepolovljene i isečene na kriške)
  • 1 zelena paprika (očišćena od semenja, isečena na štapiće)
  • 4 čena belog luka (sitno iseckanog)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Pola kašičice šećera
  • 1 šolja tople vode
  • Šaka peršuna (sitno iseckanog)
  • So i biber
  • Kriška svežeg limuna za posluživanje

shutterstock-281102513.jpg
Shutterstock 

Priprema:

  • Potopite pasulj u vodi veče pre pripreme ovog specijaliteta. Ujutru procedite pasulj, a šerpu napunite svežom. čistom vodom, tako da bude dva do tri centimentra iznad zrna pasulja u šerpi. Kada voda proključa, temperaturu smanjite na srednju i kuvajte sve dok pasulj ne omekša, otprilike oko 30 minuta. Po potrebi dodajte vodu.
  • Kada se pasulj delimično skuva, prelazimo na pripremu Barbunya Pilaki!
  • U velikoj šerpi lagano zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckanu šargarepu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i zelenu i papriku. Krčkajte sve zajedni oko pet minuta na srednjoj temperaturi, dok luk ne počne da postaje staklast.
  • Potom dodajte i paradajz, beli luk i šolju tople vode. Dodajte so i biber po ukusu, te pola kašičice šećera i sve dobro promešajte. Nakon što proključa, ostavite da se kuva još desetak minuta.
  • Sada ovoj smesi sa povrćem dodajte skuvan pasulj i sve dobro promeštajte. Pokrijte šerpu poklopcem, ali napola, i ostavite ovaj specijlitet da se krčka oko pola sata. Proverite da li je pasulj omekšao - ako jeste skinite ga sa vatre i ostavite da se prohladi.
  • Barbunya Pilaki služite na sobnoj temperaturi, a tradicionalno se servira tako što se preko iscedi limunov sok, te se pospe iseckanim peršunom.


(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

01:15
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI Izvor: Kurir televizija