ODUŠEVIĆE VAS TURSKI NAČIN KUVANJA PASULJA! Može da se jede uz sve i super je za leto: Ovaj TRIK će da ga učini laganijim!
Barbunya Pilaki je tradicionalni turski specijalitet, odnosno pasulj dinstan na maslinovom ulju sa lukom, belim lukom i paradajzom. Ovo je veoma ukusno jelo, koje Turci rado jedu kao lagani ručak, deo meza ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a neophodno ga je servirati sa malo soka od limuna preko i peršunom - upravo mu to daje osvežavajuć šmek.
Specijalitet Barbunya Pilaki ima bezbroj varijacija na temu, ali mi vam donosimo jedan od klasičnijih recepata.
Potrebni sastojci:
- 500 grama šarenog pasulja
- 3 šargarepe (oljuštene i isečene na kolutiće)
- 2 velika paradajza (iseckana na srednje male komade)
- 2 veće glavice crnog luka (oljuštene, prepolovljene i isečene na kriške)
- 1 zelena paprika (očišćena od semenja, isečena na štapiće)
- 4 čena belog luka (sitno iseckanog)
- 3 kašike maslinovog ulja
- Pola kašičice šećera
- 1 šolja tople vode
- Šaka peršuna (sitno iseckanog)
- So i biber
- Kriška svežeg limuna za posluživanje
Priprema:
- Potopite pasulj u vodi veče pre pripreme ovog specijaliteta. Ujutru procedite pasulj, a šerpu napunite svežom. čistom vodom, tako da bude dva do tri centimentra iznad zrna pasulja u šerpi. Kada voda proključa, temperaturu smanjite na srednju i kuvajte sve dok pasulj ne omekša, otprilike oko 30 minuta. Po potrebi dodajte vodu.
- Kada se pasulj delimično skuva, prelazimo na pripremu Barbunya Pilaki!
- U velikoj šerpi lagano zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckanu šargarepu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i zelenu i papriku. Krčkajte sve zajedni oko pet minuta na srednjoj temperaturi, dok luk ne počne da postaje staklast.
- Potom dodajte i paradajz, beli luk i šolju tople vode. Dodajte so i biber po ukusu, te pola kašičice šećera i sve dobro promešajte. Nakon što proključa, ostavite da se kuva još desetak minuta.
- Sada ovoj smesi sa povrćem dodajte skuvan pasulj i sve dobro promeštajte. Pokrijte šerpu poklopcem, ali napola, i ostavite ovaj specijlitet da se krčka oko pola sata. Proverite da li je pasulj omekšao - ako jeste skinite ga sa vatre i ostavite da se prohladi.
- Barbunya Pilaki služite na sobnoj temperaturi, a tradicionalno se servira tako što se preko iscedi limunov sok, te se pospe iseckanim peršunom.
(Kurir.rs/ŽenaBlic)
Bonus video:
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija