DOBAR DEO SRBA KUVA KAFU NA POGREŠAN NAČIN: Bilo da je domaća ili instant, stručnjaci kažu da je jedna stvar mnogo bitna
Domaća ili turska kafa, kako se naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, obično se pije ujutru, a neizostavno je i poslužiti goste njome.
Domaća ili turska kafa često se smatra merilom veštine kuvarice. Ako je dobra, u šali se kaže da domaćica može "da se uda", što bi trebalo da znači da je pogodila pravi odnos kafe, vode i, ako je potrebno, šećera.
Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa.
Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja količina vode (kako bi se napravio prostor u džezvi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se sipa ostatak vode.
Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da "baci ključ".
Ako je verovati stručnjacima, ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan sitan detalj u pripremi, jedna "greška" joj menja ukus.
- Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus - objasnio je osnivač kompanije "Roaster Coffee".
Ako ste ljubitelj kafe, bez sumnje ste usavršili svoju rutinu kuvanja ovog mnogima omiljenog napitka. Možda ste osoba koja voli dve kašičice šećera ili vam je možda potrebna vrlo određena količina mleka da biste bili zadovoljni. U svakom slučaju, pokazalo se da većina nas pogrešno kuva kafu, tvrde stručnjaci. Iako ste možda više zabrinuti koju vrstu kafe imate ili je li iz mašine ili instant, pokazalo se da bi trebalo da obratimo više pažnje na temperaturu vode, prenosi Mirror.
Mnogi ljudi pripremaju svoju kafu kod kuće koristeći kuvala koja vodu zagrevaju na oko sto stepeni, što znači da većina ljudi pogrešno priprema svoje omiljene tople napitke.
Nedavno istraživanje pokazalo je da je optimalna temperatura za pripremu šoljice kafe između 90 i 96 stepeni, što znači da je voda direktno iz kuvala za vodu prevruća. Umesto toga, stručnjaci iz InSinkEratora preporučuju da ostavite svoju prokuvanu vodu da se hladi oko pet minuta kako bi se spustila na savršenu temperaturu za kuvanje kafe. Kako biste bili još sigurniji da je vaša šoljica kafe spremna, stručnjaci savetuju korišćenje termometra, piše Nova.
(Kurir.rs)
Bonus video:
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija