KAKO DA VAM BILJKE PREŽIVE DOK STE NA LETOVANJU ILI ODMORU: Ne morate da molite komšije za pomoć, ove metode provereno rade VIDEO
Ilustracija, Foto: Shutterstock

dobro je znati

KAKO DA VAM BILJKE PREŽIVE DOK STE NA LETOVANJU ILI ODMORU: Ne morate da molite komšije za pomoć, ove metode provereno rade VIDEO

Žena -

Pre nego što odete na odmor, uvek se pitate šta ćete sa cvećem i koga biste mogli da zamolite da ga zaliva. Evo na koji način biljke mogu da prežive bez zalivanja dok niste kod kuće.

Svi koji imaju cveće, tj. biljke imaju problem kada treba da otputuju, naročito tokom leta. Međutim, mnoge vrste su prilično otporne i većini neće ništa smetati ako ih ostavite nedelju dana ili manje. Naravno, to zavisi od temperature i da li su biljke u stanu ili napolju.

Cveće
foto: Shutterstock

Sobne biljke

Ako imate biljke koje su zahtevne za održavanje, kao što su kalateje, paprati ili orhideje, najbolje je da ih ostavite prijateljima ili komšijama pre nego što krenete na put.

Ako nisu zahtevne, premestite ih što dalje od prozora kako bi dobile manje svetlosti. Samim tim će imati manju potrebu za vodom. Stručnjaci za biljke savetuju da ih grupišete zajedno jer će one na taj način naraviti svoj mikrosistem. Na ovaj način biljke zagrevaju jedna drugu i zadržavaju vlagu. Na dan puta, potopite ih u vodu kako bi upile što više ove dragocene tečnosti. To bi trebalo da bude dovoljno za par dana.

Zalivanje uz pomoć kanapa

Ovo je starinski način zalivanja za koji su vam potrebni posuda za vodu i konopac od jute ili pamučna traka.

Prvo dobro zalijte biljku. Zatim napunite posudu vodom i umočite ceo konopac. Izvadite ga iz vode, pa jedan njegov kraj stavite u u zemlju vaše biljke, otprilike na 4-5 cm dubine. Stavite drugi kraj užeta u posudu s vodom tako da dotakne dno. Vodite računa da je konopac okrenut nadole kako bi voda mogla da se sliva od saksije do vaše biljke. Ovakav način zalivanja bi trebalo da bude dovoljan za nekih 10 dana vašeg odsustva od kuće.

Potopljena flaša

Pre ovog metoda biljku zalijte na uobičajen način. Zatim, uzmite flašu i izbušite je iglom na više mesta. Napunite je vodom stavite palac na otvor, a zatim je brzo okrenite i uronite u zemlju u saksiji. Zemlja treba da prekrije sve rupe na flaši. Voda će polako curiti iz boce kako se zemlja bude sušila i na taj način će vlažiti biljku.

@joesgarden Today we are back, and I am showing you how you can upcycle an old drinks bottle, and use it to drip water your plants on autopilot. We are approaching that time of the year where it is getting hotter and your plants need more and more water. It also coincides with the time of the year we often go away for small breaks too. With this quick JoesGarden tip you can water your plants, without even being there. Drip irrigation is fantastic and used by nearly all commercial growers as it gets the water to the roots, in a controlled way all day long. This gives you consistent watering, which is vital for some plants, especially tomatoes! Drip irrigation will also allow you to go about your day not ever having to worry about watering your plants. Sure, you can buy proper irrigation systems that are much better but they will cost a lot of money! So lets just use what we have and stop some bottles going to waste at the same time! You can use this method to water while you are away, but if it is more than a long weekend you will need to really restrict the flow and use a very large bottle. Although they are only drips, it will empty a litre bottle easily in one/two days! Also please make sure your potted plants always have drainage, otheriwse you may overwater then using this method ?? #organic #garden #gardening #growyourownfood #plantbased #sustainable #diy #zerowaste #gardentips ♬ original sound - Joesgarden

Na snimku iznad možete videti još jedan način zalivanja biljaka kada ste na odmoru, a treba vam samo plastična flaša i štapići za uši.

(Kurir.rs/Sensa)

Bonus video:

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track