KOLIKO DUGO NOSITE JEDAN KUPAĆI DOK STE NA MORU? Lekari upozoravaju na grešku koju svi pravimo: Dovodi do GADNIH INFEKCIJA!
Foto: Thinkstock

ČUVAJTE SE

KOLIKO DUGO NOSITE JEDAN KUPAĆI DOK STE NA MORU? Lekari upozoravaju na grešku koju svi pravimo: Dovodi do GADNIH INFEKCIJA!

Žena -

Većina ljudi nakon kupanja u moru ili bazenu sedi na plaži, čekajući da se kupaći osuši. Ipak, lekari ističu da bi bilo dobro da promenite ovu naviku, jer predugo sedenje u mokrom kupaćem kostimu izaziva veći rizik za nastanak infekcije. Nažalost, bakterije mogu da se razmnožavaju u vlažnim i toplim uslovima, a zadržavanje vlažnog donjeg dela neće pomoći.

žena, kupaći, šešir, more, plaža
foto: Profimedia

Tia Guster, ginekolog, smatra da su kupaći kostimi savršeno mesto za razmnožavanje bakterija. Nošenje kupaćeg kostima na sebi predugo može da dovede pojave vaginalne gljivične infekcije. Uzrokovana je prekomernim rastom gljivice Candida albicans i ostavlja vas sa svim vrstama neprijatnih simptoma. To uključuje:

  • svrab i iritaciju
  • osećaj peckanja, posebno tokom intimnog odnosa ili mokrenja
  • crvenilo i oticanje vaše vulve
  • vaginalni bol
  • vaginalni osip
  • gust, beli vaginalni iscedak

Kako najbolje sprečiti gljivične infekcije?

sučanje, plaža
foto: Profimedia

Dr Guster imala je nekoliko saveta kako sprečiti dosadnu infekciju. Obucite se u čist, suvi kupaći kostim nakon kupanja ili možete da operete mokri kupaći kostim i koristite fen za sušenje kako biste ubrzali proces sušenja. "Ako ćete ceo dan nositi kupaći kostim, nosite haljinu ili široki šorts koji omogućavaju cirkulaciju vazduha i doprinose bržem sušenju kostima", rekla je dr Guster. Odaberite kupaći kostim sa zaštitom od upijanja vlage, jer oni mogu da pomognu u uklanjanju vlage s vaše kože.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

01:04

TRI ZLATNA SAVETA ZA ZDRAVLJE TOKOM OGROMNIH VREMENSKIH PROMENA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track