KAD SAM IMALA 14 OTAC ME JE PRODAO MUŠKARCU OD 50 GODINA: Rodila sam mu 9 dece, ali mu nikad neću oprostiti OVU JEDNU stvar!
Foto: Images & Stories / Alamy / Alamy / Profimedia

TUGA

KAD SAM IMALA 14 OTAC ME JE PRODAO MUŠKARCU OD 50 GODINA: Rodila sam mu 9 dece, ali mu nikad neću oprostiti OVU JEDNU stvar!

Žena -

Novinarka Jagoda Grondečka, stručnjakinja za bliskoistočna pitanja, na svom Instagram profilu predano deli priče avganistanskih žena, otkrivajući dramatičnu stvarnost sa kojom se suočavaju pod vlašću talibana. Ove hrabre žene suočavaju se sa ekstremnim siromaštvom, nezaposlenošću i stalnom borbom za osnovna prava, dok se glađu pogođena zemlja bori sa teškim svakodnevnim izazovima.

Žene iz Avganistana

U provinciji Logar, u uglu Pul-e Alema, živi Džamila, čiji je životni put obavijen intrigama i tragičnim izazovima. Sa samo 14 godina udala se za muškarca u kasnim 50-im, postavši njegova druga žena. Na taj način se njena sudbina ispreplela sa nečijom, a ona je postala ključni deo porodične razmene, prepuštena svojoj novoj ulozi potlačene žene bez mnogo izbora.

- I njen otac je želeo da se ponovo oženi, ali nije imao novca da plati buduću ženu, pa je došlo do razmene. Dao je ćerku, a zauzvrat je dobio čovekovu sestru - napisala je novinarka Jagoda. Džamilina priča evocira njen brak, u kojem je njen muž, iako ljubazan prema njoj, imao svoje specifične motive za ovu nesvakidašnju vezu – svoju neprivlačnost prema prvoj ženi.

Iz ove veze rođeno je devetoro dece, koja je Džamili dala smisao i svrhu, posvetivši poslednje 24 godine svog života brizi o porodici i domu. Međutim, njena uloga je bila strogo ograničena, oduzeta joj je sloboda kretanja.

- Džamila kaže da je njen muž bio ljubazan prema njoj, nije je maltretirao niti udarao. Kaže da mu se samo prva žena nije dopala, pa se njome oženio još kao devojčicom. Rodila mu je devetoro dece. Brinula se o njima poslednje 24 godine života kao žena i kao domaćica. Nije smela da ide sama, na primer, u čaršiju ili u druge kuće kod drugarice. Njen jedini prijatelj i osoba od poverenja bila je sestra njenog muža. Nažalost, nedavno je umrla od raka. Nedugo nakon gubitka zaove, Džamila je ostala sama, noseći teret strašnih događaja na svojim krhkim plećima. Uprkos njenoj velikoj želji da školuje svoju decu, siromaštvo je omelo njihovu budućnost.

- Džamila je ostala sama. Njena deca su prestala da idu u školu – u oskudnom kućnom budžetu nije bilo mesta ni za knjige, ni za sveske, ni za olovke. Džamila žali zbog toga. Ona sama nije išla u školu. Svaka majka bi želela da se njena deca obrazuju - rekla je novinarka svedočeći o teškom položaju avganistanske devojke.

- Veoma sam tužna što moja deca ne mogu da idu u školu, ali nemamo novca. To je nešto što svom mužu nikada neću oprostiti - kaže Džamila u intervjuu Jagodi Grondecki. Teškoće sa kojima se suočavala i dalje je nose kroz život, ali uprkos svemu, njena ljubav prema deci ostaje neizmerna i njen san o boljoj budućnosti ostaje nepromenjen.

U ovom duboko emotivnom intervjuu, gospođa Džamila je otvorila svoju dušu i otkrila neizrecivu tugu svog teškog puta, lišenog perspektive i ličnih prava. Njene reči zrače iskrenom dirljivošću, oslikavajući srce hrabre žene koja se bori sa izazovima sredine u kojoj se nalazi.

- Gospođa Džamila smatra da žene treba da imaju više slobode, da mogu slobodno da idu i šetaju ulicama da idu na posao ili da odluče za koga žele da se udaju – ili barem da mogu da odbiju ako budući verenik je mnogo stariji od nje.

Njen najstariji sin radi kao najamni radnik i radi za najniže plate. Njihova cela devetočlana porodica živi od novca koji on zarađuje.

Snaga i istrajnost ove žene u teškim vremenima predstavljaju pravi primer hrabrosti i posvećenosti majčinstvu koji će zauvek ostati duboko urezan u dušama svih onih koji budu svedoci njenog životnog puta.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

00:51

PEVAČ OTKRIO KAKO IZGLEDA POLJUBAC MILICE TODOROVIĆ! Vodim se intuicijom i srcem, bilo da je u pitanju ljubav ili prijateljstvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track