ŽANA JE UMRLA ZBOG EKSTREMNE VOĆNE DIJETE: Majka je upozoravala, ruke joj bile kao kod deteta, a ona tvrdila da se hranila ZDRAVO
Foto: Instagram/rawveganfoodchef

JELA SAMO SIROVU BILJNU HRANU

ŽANA JE UMRLA ZBOG EKSTREMNE VOĆNE DIJETE: Majka je upozoravala, ruke joj bile kao kod deteta, a ona tvrdila da se hranila ZDRAVO

Žena -

Influenserka koja je jela vegansku sirovu hranu umrla je u 39. godini. Uzrok smrti je navodno glad i iscrpljenost. Žana Samsonova, koja je bila poreklom iz Rusije, pridržavala se 10 godina sirove biljne ishrane, koja se sastojala od voća, suncokretovih semenki, voćnih frapea odnosno sokova. Bilo je perioda kada je ona danima držala "suvi post" bez hrane i pića.

Umrla je 21. jula u Maleziji. Zna se da šest godina nije pila vodu, koju je zamenila voćnim sokovima. Veganka Žana Samsonova, koja je imala 10.000 pratilaca na Instagramu i koja je poslednjih 17 godina putovala po Aziji, navodno je umrla od infekcije slične koleri, koja se pogoršala usled "iscrpljenosti tela zbog njenog načina ishrane", rekla je njena majka za ruske novine Vechernyaya Kazan.

Uzrok smrti nije zvanično saopšten, a porodica rešava birokratske stvari kako bi se njeno telo prebacilo u Rusiju.

Majka Vera govorila je ćerki da promeni način ishrane, ali je ona nije slušala. Žana je prešla na sirovu ishranu koja se sastojala isključivo od voća i povrća i na Instagramu delila ono što je nazivala zdravi recepti. Na Instagramu se moglo videti da se njen ručak nekada sastojao od dinje i soka od cvekle ili od čeri paradajza, avokada i soka od avokada.

"Uprkos tome što kuvam otmena sirova jela, hranim se vrlo jednostavno. Moja hrana je jednostavna, bez ulja, bez soli, bez dehidrirane hrane i bez proteina. Danas za ručak imam ukusan kefir od avokada, sladak čeri paradajz i zreli avokado. Prijatno", napisala je.

Prijatelji su je upozoravali da promeni navike u ishrani. Njena prijateljica koju je upoznala u Tajlandu izjavila je za 116.ru sledeće: "Bilo je zastrašujuće gledati je, ruke su joj bile kao ruke moje 12- godišnje sestre".

Ostali prijatelji sreli su je dok je obilazila Šri Lanku i bili su veoma zabrinuti: "Poslali su je kući na lečenje. Međutim, opet je pobegla. Kad sam je video, šokirao sam se".

Njene navike u ishrani naročito su postale ekstremne poslednjih nekoliko meseci. Ona je bila na veganskoj ishrani 15 godina, u početku je povremenu jela ribu i mlečne proizvode.

"Živeo sam na spratu iznad njenog stana, i svaki dan sam se bojao da li ću ujutru pronaći njeno beživotno telo. Uveravao sam je da se leči, ali bezuspešno", dodao je njen prijatelj.

Ona je tvrdila da je tokom poslednjih 10 godina bila "savršeno zdrava" i da nije imala ni prehladu. Pre dve godine otputovala je u Rusiju i razbolela se od korone. Rekla je da je izbegavala mere opreza, kao i da se izlečila "suvim postom", što je ocenjeno kao bizarna tvrdnja, piše Daily mail.

Priču ne treba generalizovati kao opšti primer veganstva jer je strogo individulane prirode.

(Kurir.rs/ Blic žena)

Bonus video:

03:14

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track