EVO ZAŠTO VAM SE TRESU NOGE POSLE VRUĆEG INTIMNOG ODNOSA: Doktorka otkriva da li je drhtavica DOBAR ZNAK i ima li razloga za brigu
Foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

reakcija na seksualno zadovoljenje

EVO ZAŠTO VAM SE TRESU NOGE POSLE VRUĆEG INTIMNOG ODNOSA: Doktorka otkriva da li je drhtavica DOBAR ZNAK i ima li razloga za brigu

Žena -

Da li vam se tresu noge posle intimnog odnosa? Dešava se da posle strastvenih aktivnosti možemo da doživimo takozvanu reakciju na se*sualno zadovoljstvo koja na prvu izgleda pomalo zastrašujuće, a zapravo je jako dobra za naše psiho-fizičko zdravlje.

Intimni odnosi imaju zdravstvene dobrobiti, naročito za žene. Može da zameni trening i da poboljša kondiciju, po rečima stručnjaka. Redovni odnosi utiču na bolju kosu i kožu, ali i na sveopšte stanje, pre svega raspoloženje.

Zašto nam se tresu noge posle odnosa?

Kao i u slučaju treninga posle odnosa imate osećaj da vaše nogu ne mogu da nose vašu težinu.

seks, par, ljubljenje
foto: Profimedia

U slučaju intimnog odnosa psihološka stanje je zaslužnu za se*sualne reakcije koje mogu da nas zbune. Ova intimna reakcija je sasvim normalna. Ljudi retko vole da otvoreno govore o ovoj reakciji jer misle da nešto nije u redu kaže doktorka Džesika Vilijams.

"Orgazam podstiče grčenje mišića vagine i ostatka tela, zbog kojega dolazi do trzaja, posebno u donjim ekstremitetima, a mozak u tom trenutku oslobađa talas dopamina, koji je zaslužan za osećaj zadovoljstva i oksitocina, hormona koji je povezan s maženjem i emocionalnim vezivanjem", kaže doktorka.

seks, par, strast, orgazam
foto: Profimedia

Tokom orgazma doživimo takozvanu miotoniju, odnosno mišićnu kontrakciju u većem delu tela. Kad napokon opustite mišiće, oni su šokirani i tresu se.

Tokom odnosa povećava se krvni pritisak, srce ubrzano kuca, a hormoni su aktivniji. Ako ne volite ovaj osećaj i želite da ga izbegnete, pripazite na položaj nogu tokom odnosa, savetuju lekari.

"Telo se*s posmatra kao svojevrsno stanje šoka pa žene primećuju razne reakcije. Neke se rasplaču, neke mogu osećati udar euforije, nekima može biti zapušen nos, a neke mogu i nekontrolisano da kijaju", kaže Vilijams.

Šta učiniti ako vam smeta drhtanje nogu?

Hrana bogata kalijumom, poput banane i avokada, mogu pomoći u borbi protiv drhtavice nogu. Što su mišići bolje hidrirani, to je manja verovatnoća da ćete osetiti bilo kakve posledice posle odnosa.

Banana, Banane
foto: Shutterstock

Poznato je da je istezanje jako važan deo treninga. Isto važ i za se*s. Nakon aktivnijeg odnosa, bilo bi dobro istegnuti mišiće nogu, što će sigurno pomoći kod drhtavice.

avokado
foto: Profimedia

Pazite kako spavate. Ako spavate na neudobnom dušeku, vaši mišići su sami po sebi napeti. Svaka dodatna aktivnost će nakupiti još više napetosti u njima pa bi bilo dobro da se pobrinete da imate kvalitetnih osam sati sna na udobnoj podlozi.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

03:55

SEKSOLOG ZAPLAKAO U EMISIJI UŽIVO: Zbog čipsa sa ukusom VAGINE?! Kroz te stvari deca trebaju polako da prođu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track