STIŽE UPOZORENJE POTROŠAČIMA: Informišite se o sastavu ovih proizvoda
Foto: Shutterstock

STIŽE UPOZORENJE POTROŠAČIMA: Informišite se o sastavu ovih proizvoda

Žena -

Reciklirani toalet-papir može biti veoma opasan po zdravlje, a posebno zabrinjava što podseća na neizbeljene, zdrave toalet-papire u prirodnoj boji drveta.

Ceo svet je krenuo u smeru reciklaže i to uopšte nije loša stvar, štaviše, reciklaža je neophodna i važna kako bismo rasteretili planetu i živeli u boljem svetu od onog u kom smo. Ipak, reciklaža ima svoje nedostatke, a oni su, nažalost, najveći u industriji toalet-papira.

Reciklirani toalet-papir, kakav je dostupan apsolutno svuda, pa i u Srbiji, dobija se preradom korišćenog papira. Reč je o raznim papirnim otpadima koji se zajedno recikliraju, a među njima su i novinski, puni olova i drugih hemikalija. Tu nije kraj, prilikom proizvodnje, koriste se nove hemikalije koje treba da skinu svu tu prljavštinu i npr. olovo iz mastila. Nažalost, mnoga od tih izuzetno opasnih jedinjenja ostaju na papiru i vi biranjem recikliranog toalet-papira, na čijem pakovanju ne piše da je prošao ikakvu proveru niti koje sve hemikalije sadrži, zapravo kupujete otrov za svoje telo - naravno, po nižoj ceni. Inače, reciklirane vrste toaletnog papira najčešće su i grublje od drugih, ali to je apsolutno nebitno ako uzmete u obzir da on sadrži i BPA odnosno opasni bisfenol A.

BPA je hemijski element koji može veoma negativno da utiče na zdravlje fetusa, beba i male dece, dok kod odraslih podstiče gojaznost. Ta supstanca povezuje se sa dijabetesom, bolestima srca, problemima štitne žlezde, reproduktivnim problemima, hiperaktivnošću i karcinomom. Čak je veća količina BPA povezana sa preranim ulaskom u pubertet. Sve se više proizvoda koji sadrže BPA povlači s rafova, pa tako gotovo svi kupujemo BPA free flašice za vodu. Ipak, kad je reč o recikliranom toalet-papiru, tu nismo dovoljno informisani.

- Zakon o zaštiti potrošača je jasan i nedvosmislen, potrošač mora da zna šta se nalazi u proizvodima, posebno kada je reč o proizvodima za svakodnevnu upotrebu. Preporučujemo potrošačima da se informišu o sastavu proizvoda i donesu logičnu odluku o kupovini. Postoje sertifikati koji su univerzalni u celom svetu i kada takav sertifikat bude istaknut na proizvodu sigurno je da se radi o decenijama rada na tehnološkom unapređenju i zadovoljavanju standarda – navode iz Udruženja potrošača Efektiva.

Svetski standardi su nedvosmisleni - da bi proizvod bio okarakterisan kao bezbedan, mora proći niz provera i stroge kontrole.

Šta je rešenje?

Umesto recikliranog papira, koristite nebeljeni, toalet-papir od 100 odsto celuloze, koji je nosilac IFS sertifikata. To zapravo znači da je taj papir prošao stroge kontrole i provere i bezbedan je za upotrebu, na njemu provereno nema hemikalija koje iz dana u dan napadaju vaš imunitet i dovode do najtežih oboljenja. Neizbeljeni papir od 100 odsto celuloze je prirodan papir, u njegovoj pripremi nisu korišćene nikakve hemikalije, niti je dodavana boja kao u recikliranom papiru.

Kako razlikovati nebeljeni od recikliranog?

Nebeljeni toalet-papir je udobniji za korišćenje jer je 100 odsto prirodan. Ukoliko vam se desi da se zbunite u prodavnici jer je boja recikliranog slična ili ista kao kod nebeljenog, zdrav papir ćete prepoznati tako što je na pakovanju istaknuto da je od 100 odsto celuloze.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track