DOKTORKA UPOZORAVA NA 3 TRENDA U ŠMINKANJU KOJA TRAJNO MOGU DA OŠTETE ZDRAVLJE OČIJU: Srpkinje 1 obožavaju, a veoma je OPASAN
Foto: TikTok/dr.alexahecht

budite pažljive

DOKTORKA UPOZORAVA NA 3 TRENDA U ŠMINKANJU KOJA TRAJNO MOGU DA OŠTETE ZDRAVLJE OČIJU: Srpkinje 1 obožavaju, a veoma je OPASAN

Žena -

Mnoga istraživanja svedoče da se devet od deset žena izlaže riziku od nekih bolesti ili problema sa očima, redovno praktikujući pojedine trendove u šminkanju. U želji da budu lepe i negovane, mnoge dame ne razmišljaju o posledicama.

Doktorka Aleksa, oftamolog iz Kanade, redovno na svom TikToku sa svojim pratiocoma deli savete vezano za brigu o očima. Tako je pre par dana objavila video u kojem je otkrila koje to popularne metode šminkanja i tretmane nikada ne praktikuje.

Na prvom mestu je "podizanje" i farbanje trepavica

Lash lift je poslednjih godina postao veoma popularan svuda u svetu, pa tako i u Srbiji. Lash lift je tretman podizanja, odnoso uvijanja trepavica koji ima za cilj da na istakne naš pogled ali tako da volumen trepavica izgleda prirodno u poređenju sa maskarom i veštačkim trepavicama.

"Lash lift je jedan od tretmana, koje ja kao oftamolog nikada ne bih uradila. Da bi se postigao željeni efekat, tokom ovog tretmana koriste se veoma toksične hemikalije i kiseline. One mogu da budu veoma iritirajuće za oči. Stalnom primenom mogu da oštete osetljivo tkivo unutar oka, što može da dovede do nekih trajnih posledica", navodi doktorka.

Na drugom mestu nalazi se vodootporna maskara

"Uvek ženama savetujem da ne koriste vodootrpotnu maskaru svakodnevno. U procesu proizvodnje koriste se razne hemikalije, koje ne mogu da se rastvore u našim suznim kanalima. Stalna upotreba ovog tipa maskare može izazvati iritaciju i suvoću oka. Takođe, neke od ovih hemikalija mogu dovesti do trajnog opadanja trepavica", napominje doktorka.

šminka, šminkanje, Trepavice, četkica, Maskara

Treća stvar je senka za oči sa šljokicama

Trebalo bi da budemo oprezni sa blistavim prahom odnosno senkom za oči koja ostavlje šljokice. Mogu da upadnu u oko, uđu u suzni kanal i time da iritiraju oči.

Šminka, Oči, Senka za oči
foto: Profimedia

"Sjajna šminka za oči je čest uzrok iritacije ili infekcije rožnjače. Sjaj na senkama mođe da ogrebe oko, slično kao pesak ili prljavština", zaključila je doktorka.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

02:46

U NAREDNA TRI MESECA MOGUĆI OBRTI U CRNOJ GORI! Politikolog: Spajić ima veliku podršku, ali postoji neizvesnost oko JEDNE STVARI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track