PRVA TRANSPLANTACIJA MATERICE U BRITANIJI: Žena donirala organ sestri da bi postala MAJKA, operacija trajala DEVET SATI
Foto: Profimedia

PRELEPO

PRVA TRANSPLANTACIJA MATERICE U BRITANIJI: Žena donirala organ sestri da bi postala MAJKA, operacija trajala DEVET SATI

Žena -

Hirurzi u Velikoj Britaniji uspešno su izveli tešku i zahtevnu operaciju transplatacije materice. Još jedan neverovatan i uspešan korak u medicini omogućio je još jednu opciju za žene koje se bore sa neplodnošću.

Neimenovana žena (34) je presrećna posle operacije koja je trajala devet sati i njen plan je da dobije dvoje dece uz pomoć IVF-a, vantelesne oplodnje, piše "The Guardian".

hirurzi, operacija, operaciona sala, hirurška intervencija, hirurg
foto: Shutterstock

Žena koja je u braku pati od retkog sindroma, nerazvijene materice. Njen donor je njena starija sestra (40) koja ima dvoje dece.

Izabel Kuiroga, hirurg sa Oksfordskog centra za transplataciju, u slučaju koji se desio u Velikoj Britaniji kaže da su svi presrećni rezultatom.

- Pacijentkinja je van sebe od sreće. Nadamo se da će dobiti ne jedno, već dvoje dece. Njena materica i jajnici funkcionišu savršeno i detaljno pratimo situaciju - rekla je Izabel.

U svetu je izvedeno preko 90 transplatacija materice - u Švedskoj, Americi, Turskoj, Kini, Češkoj, Brazilu, Nemačkoj, Srbiji i Indiji, i u većini slučajeva je transplatacija materice bila od donora koji su živi.

hirurzi, operacija
foto: Profimedia

Podsetimo, martu ove godine prof. dr Milan Milenković, stručnjak za reproduktivnu medicinu, za "RTS" rekao da je uspešno obavljena transplatacija jajnika u Srbiji:

- Sve je prošlo kako treba, mi smo nedavno uradili tu transplantaciju između dve jednojajčane sestre bliznakinje, od kojih je jedna ušla u prevremenu menopauzu u ranim tridesetim godinama i nije imala dece. Druga sestra je već dobila dvoje dece i sada je ona jedan deo jajnika dala sestri da bi mogla da vrati hormonsku funkciju i rodi dete.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

10:28

SRBIJO POMOZI! JELENI JE HITNO POTREBAN NOVAC ZA TRANSPLATACIJA BUBREGA: Njena ispovest za Kurir će vas ostaviti bez teksta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track