Vremenske prilike umnogome su uticale na ovogodišnji rod voća. Izostale su kajsije, kruške pa i šljive, ali je rodila smokva.

Sa vremenom se izborila upravo ova voćka i rodila je u velikim količinama. Sirova pravo zadovoljstvo za one koji je isključivo konzumiraju u takvom stanju.

smokva4-copy.jpg
Kurir/T.S. 

Uz pripremu zimnice vične domaćice od nje kuvaju slatko i džem. Potpuno posebna priprema, ali i zadovoljstvo kada probate slatko od smokvica ili džem.

Evo najjednostavnijeg recepta za slatko od smokvica.

Kilogram obranih smokvi se očisti, iseče se deo gde je drška na gornjoj strani smokve.

Operu se u dve do tri vode, a zatim se smokve stave u šerpu sa vodom koja mora da ih prelije i tako se kuvaju do ključanja tri do pet minuta.

smokva3-copy.jpg
Kurir/T.S. 

Nakon toga kad voda proključa, isipamo je i dodajemo u istoj količini drugu vodu.

Postupak se ponavlja pet puta (sa novom vodom i ključanjem od tri do pet minuta).

Zatim ocedimo smokve a u drugoj šerpi, kilogram šećera sa 1 litrom vode stavimo da proključa.

Nakon toga ubacimo smokve u špinovan šećer i zajedno kuvamo dok se slatko ne završi. Sve je gotovo kada sirup od šećera zahvaćen kašikom počne da se cedi sa kašike kao gusta nit.

smokva1-copy.jpg
Kurir/T.S. 

Slatko sklonimo sa plotne šporeta i pokrijemo krpom. Kada se slatko ohladi pakujemo ga u tegle koje su sterilisane.

Napomena u slatko na kraju kuvanja može da se doda kesica vanilinog šećera ukoliko volite ukus vanilice.

Prijatno!

(Kurir.rs/T.S.)

Bonus video:

01:51
DANAS JE "SVETSKI DAN KNEDLI", A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite Izvor: Kurir televizija