BAKA NAPUNILA 102 GODINE PA OTKRILA TAJNU DUGOVEČNOSTI: Prvo uradite ovo, a evo šta JEDE i kako joj koža SIJA (VIDEO)
Foto: Printscreen/Tik Tok

evo šta savetuje

BAKA NAPUNILA 102 GODINE PA OTKRILA TAJNU DUGOVEČNOSTI: Prvo uradite ovo, a evo šta JEDE i kako joj koža SIJA (VIDEO)

Žena -

Stogodišnjakinja Perl Tejlor koja je ove godine napunila 102 godine otkrila je tajne svoje dugovečnosti.

Perl Tejlor rođena davne 1921. godine na Kubi i odrasla na Jamajci pre nego što je emigrirala u SAD 1947. godine, jedna je od onih čija dugovečnost fascinira mnoge. Zato je njena prapraunuka, Tejlor Bernal, odlučila da snimi njene savete i lekcije za dug život.

Šta je to što je neophodno da doživite stotu? Kako je na samom početku ova stogodišnjakinja istakla, tajna za dug i zdrav život jeste voleti sebe.

"Zaista volim sebe i mislim da mnogi ljudi imaju problem jer ne misle na sebe, već misle na sve što postoji. Ali prvo morate da mislite o sebi. Um je veoma moćan. Koju god nešto pomislite, dobro ili loše, to dolazi iz vašeg uma i tako se materijalizuje, tako da je pozitivno razmišljanje veoma važno", rekla je ona.

Ali to nije jedina stvar kojoj pripisuje svoj dug život. Baka je rekla da ima "mnogo životnih lekcija da podeli“. Otkrila je još jednu tajnu svog dugog života, kako ona kaže, "dobar ritual" kojeg se pridržava kada je u pitanju njena ishrana.

Zdrava ishrana

Perl priprema svaki obrok sama, jede samo kuvano i sveže, nikako prerađene i industrijske namirnice. Otkrila je da joj je njeno kubansko, jamajčansko i indijsko nasleđe usadilo potrebu za korišćenjem potpuno prirodnih namirnica. Ali iako još uvek povremeno jede meso, uključujući rebarca, piletinu i mlevenu govedinu, većina Perline ishrane je vegetarijanska. Ova stogodišnjakinja obično počinje svoj dan doručkom od seckane banane i papaje, nakon čega slede palačinke napravljene od kinoe, lanenog semena i pirinča u prahu. "To je dobar ritual koji pomaže mom stomaku", rekla je ona.

Perl Tejlot
foto: Printscreen

U međuvremenu, njen ručak je uvek lagan, a večera se obično sastoji od jamajčanskog pirinča i pasulja. Kada je u pitanju održavanje hidratacije, Perl pijedve do tri boce mineralne vode i jednu šolju kafe bez kofeina dnevno. Kune se i u svoj domaći "zeleni sok" koji pravi od aloe vere, celera, peršuna, đumbira, zelja u prahu i vode i pije ga obavezno pre večere. Takođe, otkriva i da svake nedelje popije oko dve čaše crnog vina, za koje kaže da "pomaže u ispoljavanju sreće".

Saveti za kožu

Ono što se može kod ove stogodišnjakinje primetiti jeste i dalje vitalna i sjajna koža. Iako su bore vidljive, normalno, ipak nisu u potpunosti preplavile njenju kožu. Za to je zaslužan njen mali ritual. Naime, Perl se nikada ne tušira, več svaki put uživa u kudi i kupki u kojoj doda nekoliko kašika maslinovog ulja, kao i Epsom so ili magnezijum sulfat.

Perl Tejlor
foto: Printscreen/Tik Tok

Vežbanje

Kada je u pitanju vežbanje, Perl je otkrila da je najintenzivniji trening koji radi šetnja po lokalnom supermarketu. Takođe redovno praktikuje niz laganih vežbi za noge, podižući svaku nogu 10 puta i držeći je četiri ili pet sekundi u vazduhu. Zahavljujući njima ona i dalje može samostalno da se kreće uz stepenice i sama da pere veš.

(Kurir.rs/MONDO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track