ZAPEČENE ŠLJIVE IZ RERNE: Odlična tradicionalna poslastica za zimske dane koju će svi OBOŽAVATI i veoma je laka za pripremu RECEPT
Foto: Printscreen/Youtube

njam njam

ZAPEČENE ŠLJIVE IZ RERNE: Odlična tradicionalna poslastica za zimske dane koju će svi OBOŽAVATI i veoma je laka za pripremu RECEPT

Žena -

Zapečene šljive iz rerne za zimnicu predstavljaju pravu poslasticu koja nas podseća na toplinu i udobnost doma tokom hladnih zimskih dana.

Ova tradicionalna poslastica je ne samo ukusna, već i veoma praktična za pripremu i skladištenje.

šljive, šljiva
foto: RINA

Zapečene šljive iz rerne

Priprema:

Šljive oprati i iscepati ih na polovine. Pripremiti veći pleh ili tepsiju i naređati samo jedan red šljiva. Odozgo posuti šećerom i staviti u već zagrejanu rernu. Peći ih 30 minuta na 250 stepeni. Kad otpuste sok slagati ih u zagrejane teglice ili flašice od soka. Zatvoriti metalnim zatvaračima i poređati u rernu 10 minuta na 220 stepeni.

Ostaviti u rerni dok se ne ohlade. Dobre su za pite, palačinke, a mogu i na hleb.

SAVET:

Možete dodati više šećera, ovako ima pomalo kiselkast ukus.

šljive, zapečene šljive iz rerne, zapečene šljive
foto: Printscreen/Youtube

Zapečene šljive mogu biti savršen dodatak vašem doručku, desertima, ili čak kao prilog uz meso. Takođe, mogu se čuvati tokom cijele zime i pružiti vam osvježenje i ukus domaćih šljiva čak i kada nisu u sezoni. Uživajte u ovoj jednostavnoj, ali ukusnoj poslastici iz tegle tokom hladnih dana!

Šljive nisu samo ukusno voće, već i pravo blago kada je reč o svojstvima. Bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pružaju brojne prednosti. Prvenstveno su poznate po poboljšanju probave, zahvaljujući vlaknima koja sadrže.

šljive
foto: Profimedia

Takođe, šljive su prirodni izvor vitamina C, kalijuma i vitamina K, što doprinosi jačanju imunološkog sistema, održavanju zdravlja kostiju i ravnoteže elektrolita. Antioksidansi u šljivama pomažu organizmu od slobodnih radikala i mogu igrati ulogu u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Svojom slatko-kiselim ukusom, šljive su ne samo ukusan dodatak ishrani, već i prirodni saveznik za očuvanje zdravlja.

(Kurir.rs/Receptoor)

Bonus video:

01:51

DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track