Zima samo što nije, a sezona paprika je odavno tu. Ovo je recept za neobičnu, a ukusnu turšiju, koja nije mnogo komplikovana za pravljenje, a ukus joj je izuzetan.

profimedia0012450564.jpg
Profimedia 

Sastojci:

5-7 kg paprika

3 l vode

1/2 l jabukovog sirćeta sa 4% sirćetne kiseline

150 g šećera

250 g soli

200 g meda

1 kesica bibera u zrnu

Potrebno je još:

seckani list peršuna

seckani beli luk

Priprema:

Paprike oprati i očistiti. U posudu staviti 3 litre vode, 1/2 litra sirćeta, so, šećer, med i biber u zrnu.

Staviti na vatru da tečnost provri, dodavati paprike bariti toliko samo da baci 2-3 ključa. Vaditi paprike u teglu, svaki red po želji posipati seckanim listom peršuna i seckanim belim lukom.

med2.jpg
KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP / Profimedia 

Kad teglu napunimo sa paprikama pritisnemo ih plastičnom rešetkom i tada tegle dopunimo sa vrelim presolcem u kojem smo barili papriku. Vrelu teglu odmah zatvoriti. Kad napunimo tegle paprikama i zatvorimo, prekrijemo krpom dok se ne ohlade.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:36
Zdrav recept iz putopisa Marka Pola Izvor: Kineska medijska grupacija