ŽANA JE BILA NAJSTARIJA OSOBA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: Nadživela ćerku i unuka, tvrdila da može da umre samo od JEDNE STVARI
Foto: printscreen YT

ovo je bila TAJNA DUGOVEČNOSTI

ŽANA JE BILA NAJSTARIJA OSOBA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: Nadživela ćerku i unuka, tvrdila da može da umre samo od JEDNE STVARI

Žena -

Žana Luiza Kalman koja je živela od 1875. do 1997. godine navodi se kao najstarija potvrđena osoba u istoriji čovečanstva. Živela je 122 godine i 164 dana. Ceo život provela je u rodnoj zemlji Francuskoj u gradu Arlu. Postoje i kontroverze koje se povezuju sa njom, a veliku pažnju i danas privalče njene tajne dugovečnosti.

Za nju je svet čuo 1988. kada se u njenom gradu obeležavalo 100 godina od dolaska Vinseta Van Goga. Dve godine nakon toga pojavila se u filmu "Vincent and me", kao najstarija osoba ikada koja je bila na filmskom platnu.

Žana Luiza Kalman
foto: printscreen YT

Najstarija žena Žana Luiza Kalman bila je udata za svog rođaka, sa kojim je dobila ćerku koju je nadživela kao i muža i unuka.

Više nego zanimljivo je da je prestala da vozi bicikl tek u 100. godini. U starački dom prešla je kada je napunila 110 godina, pre toga živela je sama. Sa 114 godina i 11 meseci polomila je butnu kost i preživela operaciju.

Mnoge je zanimalo šta je tajna njene dugovečnosti pa je ona govorila da je tajna u maslinovom ulju koje je dodavala u svako jelo, ali i njime negovala kožu. Obožavala je čokoladu, pa luk kao i gutljaje vina.

Mimo toga, volela je i slatkiše, a nisu joj bili strani ni određeni poroci poput alkohola.

Žana Luiza Kalman
foto: printscreen YT

Žana je 11. maja 1990. oborila rekord od 115 godina i 79 dana, koji je postavila Augusta Holc. Njen rekord od 122 godine i 164 dana života niko nije oborio, 33 godine.

Ruski matematičar Nikolaj Zak sa Moskovskog državnog univerziteta objavio je pre nekoliko godina studiju pod nazivom „Žana Kalment: Tajna dugovečnosti“ sa detaljnom biografijom ove žene. Rekao je:

"Ispitivanje svih dokumenata dovelo me je do zaključka da je ćerka Žane Luiz Ivon preuzela identitet svoje majke".

Prema njegovim rečima, Žana Kalment umrla je u 99. godini, a njen identitet je zatim preuzela ćerka da ne bi plaćala porez na nasledstvo.

Ipak, i dalje se o Žani govori kao o najstarijoj osobi. Kada su je na 120. rođendan pitali kakvu budućnost očekuje, rekla je: "Vrlo krataku. Imam samo jednu boru, i sedim na njoj", glasi još jedna priča o njoj.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja