FRANCUSKA SVILENA PITA: Neodoljiva kombinacija čokolade, keksa i šlaga odvešće vas NA SEDMO NEBO (RECEPT)
Foto: Shutterstock

RECEPT STAR 50 GODINA

FRANCUSKA SVILENA PITA: Neodoljiva kombinacija čokolade, keksa i šlaga odvešće vas NA SEDMO NEBO (RECEPT)

Žena -

Pre više od pedeset godina, na jednom kulinarskom takmičenju u Americi, nastao je recept za svilenu pitu. Iako novi naziva francuska pita, nema nikakve veze sa tom zemljom. Ovu čokoladnu pitu su odmah svi zavoleli, a u početku se koristio puding. Danas ga menja čokoladnu mus, a u kombinaciji sa keksom i šlagom je prosto neodoljiv. Obavezno probajte!

Sastojci:

Za testo:

  • 25 komada oreo keksa
  • 60 g neslanog putera

Za nadev:

  • 1/4 šolje kukuruznog brašna
  • 2/3 šolje šećera
  • prstohvat soli
  • 2 šolje mleka
  • 1 šolja kreme
  • 4 žumanceta
  • 30 g neslanog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150 g čokolade
  • 75 g mlečne čokolade

Još:

  • 1,5 šolja slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • čokolada
  • Priprema: Izblendirajte keks, pa dodajte istopljeni puter i sve lepo sjedinite. Dobro utisnite smesu u kalup (po ivici i dnu). Pokrite pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, a u drugoj pomešajte mleko, neutralnu pavlaku i žumanca. Sjedinite mokre i suve sastojke, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu, puter i vanili i mešajte dok se svi sastojci ne istope i sjedine. Sipajte vreo fil preko podloge od keksa, pa pokrijte pek papirom i ostavite da se ohladi nekih 2 sata na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider i ostavite 12 sati. Umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilom, pa sipajte preko fila i ukrasite rendanom čokoladom.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track