S KOLIKO GODINA JE U REDU DECI DATI TELEFON BEZ NADZORA? Roditelji o tome ne razmišljaju, a odgovor psihološkinje će vas ŠOKIRATI
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE

S KOLIKO GODINA JE U REDU DECI DATI TELEFON BEZ NADZORA? Roditelji o tome ne razmišljaju, a odgovor psihološkinje će vas ŠOKIRATI

Žena -

Za nove generacije se popularno kaže da su „rođeni s telefonom, a neki roditelji ponosno ističu da njihovo dete već sa godinu, dve ume na YouTubeu da uključi svoj omiljeni crtani film bez ičije pomoći. Mobilni telefon je postao neki vid takozvane digitalne cucle kojom roditelji umiruju svoju decu kada nisu u mogućnosti da im se posvete.

Pa dete onda pusti jedan klip, on ga odvede na sledeći, taj na neki drugi… a majka i otac mogu za to vreme da završe gomilu stvari, obaveza ili pak da pogledaju film.

Mobilni Telefon, mala deca
foto: Shutterstock

Znamo da su nam deca postala „palčići“ – jedan od osnovnih pokreta koji savladaju jeste pomeranje sadržaja na ekranu. Iako ima roditelja koji svojoj deci zabranjuju da dotaknu telefon, ima i onih koji deci već na tom bebećem uzrastu „daju puno poverenje“.

Psihološkinja Ana Mirković otkriva sa koliko godina bi detetu trebalo dati telefon bez nadzora:

- Deci telefon bez nadzora treba dati tek sa 12-13 godina, kada dete bude kognitivno zrelo i spremno, kada može logički da razmišlja i odlučuje. A čak i tada roditelj mora da bude uključen, treba da prati raspoloženje deteta u tim osetljivim godinama, da otvara teme, jer veoma često tinejdžer može da bude u depresiji zbog nasilja na mrežama, pa roditelj mora da bude tu, da posmatra – a ne da ulazi u poruke.

Mobilni Telefon, mala deca
foto: Shutterstock

Ona smatra da je najvažnija komunikacija sa decom, i mlađom i starijom, te da deci ne treba zabranjivati tehnologiju – jer se tako ne postiže mnogo.

(Kurir.rs/Zadovoljna.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track