ZBOG OVIH 5 IGRAČAKA DECA NAJČEŠČE ZAVRŠAVAJU U HITNOJ POMOĆI: Pedijatar otkriva koje poklone detetu ne treba nikako kupovati
Foto: Printscreen/TikTok

vodite računa

ZBOG OVIH 5 IGRAČAKA DECA NAJČEŠČE ZAVRŠAVAJU U HITNOJ POMOĆI: Pedijatar otkriva koje poklone detetu ne treba nikako kupovati

Žena -

Pedijatar hitne pomoći Megan Martin na svom TikTok profilu je podelila pet igračaka koje roditelji ne bi trebalo poklanjati svojoj deci. Kako tvrdi, reč je o igračkama koje mogu dovesti do ozbiljnih povreda.

Martin je izdvojila sve što sadrži dugmaste baterije: "Dugmići na igračkama s dugmastim baterijama su zatvoreni jeftinim, sitnim vijcima. Dugmaste baterije doslovno mogu ubiti dete i to čine svake godine."

Dugmaste baterije predstavljaju opasnost od gušenja, a zbog hemijske mešavine unutar baterija dolazi do nagrizanja jednjaka što može imati katastrofalne posledice.

@beachgem10 @Beachgem10 I talked about the Top 5 things that land kids in the ER, but this is the list of runners up #top5 #emergency #christmas #kids #parents ♬ Christmas Is Coming - DM Production

Sledeće na njenom popisu jesu vodene perle.

"One se prodaju kao senzorne igračke, ali deca ih mogu progutati. S obzirom na to da se šire u vodi, mogu nabubriti i uzrokovati začepljenje creva", upozorava Martin. Dodaje da mogu izazvati probleme i kod kućnih ljubimaca.

Na trećem mestu su električni skuteri za koje kaže da predstavljaju rizik od pada i ozbiljnih povreda. Slično važi i za hoverboard, koja je sledeća igračka koju je navela.

"Na njima deca lome podlaktice i laktove, a ponekad imaju i ozbiljne povrede glave."

Poslednja stvar koju je spomenula su trampoline koji uzrokuju većinu povreda među decom. Prema nekim procenama više dece se povredi skačući na trampolini nego igrajući fudbal.

(Kurir.rs/Index.hr/T.B.)

Bonus video:

00:52

PAKETI BENIFICIJA, POKLONI ZA ONE KOJI UĐU U BRAK, BESPLATAN PREVOZ - Evo šta treba da ispunite da bi ste se zaposlili u ovoj kompaniji u Šapcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track