MANASTIRSKI PREBRANAC NA VODI: Savršen ukus uz TAJNI SASTOJAK zbog koga će vam svima tražiti recept
Foto: Profimedia

RECEPT

MANASTIRSKI PREBRANAC NA VODI: Savršen ukus uz TAJNI SASTOJAK zbog koga će vam svima tražiti recept

Žena -

Početkom XVIII veka jedan monah je zapisao recept za jelo u kojem stoji da je dovoljno 50 zrna pasulja da se pregura dan u polju. Kasnije se iz tog zapisa, uz malu promenu, pojavio i recept za prebranac koji se prvo jeo samo u manastirima. U Srbiju je stigao početkom XIX veka i za kratko vreme je postao baš popularan. Manastirski prebranac je idealan za post na vodi, a iako u njega ne ide puno sastojaka, ukus je odličan. Ono što ga izdvaja je pikantnost koja se dobija zahvaljujući ljutoj paprici, a poseban šmek daje nana.

Sastojci:

  • 600 g pasulja
  • 4 kašičice soli
  • 2 kašike crvene mlevene paprike
  • 2 crna luka
  • 4 čena belog luka
  • nana
  • 2 ljute paprike
pasulj, prebranac
foto: Shutterstock

Priprema:

Pasulj sipajte u šerpu, prelijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Nakon toga procedite, pa sipajte novu vodu, dodajte crni luk isečen na rebarca, pa posolite i pobiberite. Kad proključa dodajte sveže listove nane, a onda kuvajte još 10 minuta. Povremeno promešajte. Pasulj sa sve vodom, lukom i začinima sipajte u zemljanu posudu ili vatrostalnu tepsiju. Pospite mlevenom crvenom paprikom i promešajte. Ubacite i cele čenove belog luka, pa promešajte i sipajte još vode. Preko stavite cele paprike, a ako ne volite ljute, možete da koristite i obične. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, a onda ako je potrebno sipajte još vode i pojačajte temepraturu na 200°C. Pecite još 20-25 minuta. Povremeno pogledajte da li treba da dospete još vode.

(Kurir.rs/ Stvar ukusa/ L. S)

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track