NAKON OVOG JELA MAMURLUK JE KAO RUKOM ODNESEN: Prvi dan u godini ume da bude mučan, a sve se LAKO REŠAVA čuvenom čorbom (RECEPT)
Foto: Shutterstock

jednostavno i lako

NAKON OVOG JELA MAMURLUK JE KAO RUKOM ODNESEN: Prvi dan u godini ume da bude mučan, a sve se LAKO REŠAVA čuvenom čorbom (RECEPT)

Žena -

Ne mora svaka proslava da se završi sa mamurlukom dan posle. U šali se često kaže da je mamurluk kazna za preterivanje u alkoholu. Stanje je poznato od davnina, a leka mu nema.

Novogodišnja žurka
foto: Profimedia

Prvi dan u godini ume da bude mučan, a sve se lako rešava. Tradicionalni recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i mnogima dobro poznati. U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, supa od paradajza, voda, slatka kafa s limunom, jogurt ili domaća pileća supa.

Mi vam u nastavku donosimo recept za čuvenu paradajz čorbu kojom je mamurluk kao rukom odnešen.

Sastojci:

čorba, paradajz čorba
foto: Printscreen/YouTube/JelaJelena Petrovic
  • na vrh kašike masti (starinska čorba se pravi sa mašću, ali ako ne jedete mast možete koristiti i ulje),
  • 1 manja glavica crnog luka,
  • 1 kašikica crvene mlevene paprike,
  • 1 l paradajza,
  • 1/2 litre vode,
  • celerov i/ili peršunov list,
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

Na malo ulja ili masti (kašika ulja ili na vrh kašike masti) kratko propržite glavicu luka (onako u komadu) samo da počne da miriši. Dodajte "alevu" papriku i nalijte sokom od paradajza i vodom. Što se tiče odnosa paradajz-voda, možete dodati i više vode ako je sok gušći, ili manje ako je sok redak. To procenite sami, samo vodite računa da ne razredite previše paradajz, da čorba ne bi bila previše "vodena".

čorba, paradajz čorba
foto: Printscreen/YouTube/JelaJelena Petrovic

Sve posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na laganoj vatri desetak minuta. Ako je paradajz jako kiseo možete u čorbu dodati i jednu kašikicu šećera. Posle desetak minuta kuvanja, u čorbu možete zakuvati taranu, ili rezance, ili trgančiće, flekice,... Na kraju dodajte punu šaku iseckanog peršunovog ili celerovog lista.

Nakon što se okrepite čorbom spremni ste i za reprizu Nove Godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:25

PRETERIVALI STE SA PIĆEM I JELOM? Tromi ste i iscrpljeni, nije vam ni do čega, poslušajte SAVETE nutricioniste! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track