OVAKO SE PRAVI BOŽIĆNA ČESNICA PO STAROM SRPSKOM OBIČAJU: Evo šta obavezno morate da stavite u testo da prizovete ZDRAVLJE I SREĆU
Foto: Printscreen

recept

OVAKO SE PRAVI BOŽIĆNA ČESNICA PO STAROM SRPSKOM OBIČAJU: Evo šta obavezno morate da stavite u testo da prizovete ZDRAVLJE I SREĆU

Žena -

Rano ujutru na božićno jutro se mesi pogača, poznatija kao česnica. Ona se, po narodnom verovanju, priprema kako bi doprinela sreći i blagostanju ukućana, a u nju se stavljaju novčić i ona osoba koja ga izvuče imaće sreću i novac cele godine, zrno žita koji predstavlja plodnu i rodnu godinu, kao i grančica badnjaka za koju se veruje da donosi dobro zdravlje i plodnost.

Česnica je ime dobila po rečima "čest, deo, sreća jer se lomi na delove i svakome daje po deo, po kome se i sreća proriče." Takođe, ima i simbolično značenje, jer podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila hleb i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica.

Česnica, Božić, Kosovo i Metohija, Kim
foto: Kosovo Online

Pre ručka se porodica okuplja oko stola i pogača se vrti 3 puta u krug, a onda se lomi. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj koji pronađe novčić nikako ne sme da ga baci ili zaboravi, već da ga čuva na posebnom mestu.

Nakon toga, porodica se sprema da ruča, a obično je za ručak pečenica. A tradicija je i da se za vreme božićnih praznika posećuju se samo najbliži prijatelji ili rodbina.

Evo i starog tradicionalnog recepta za božićnu česnicu:

Sastojci:

  • 1 kg brašna,
  • 2 kašike masti
  • so,
  • mlaka voda

Priprema:

U česnicu se ne stavlja kvasac. Stavi se u posudu kilogram brašna, doda se mast, posoli se i nalije mlakom vodom, pa se zamesi testo da nije ni suviše mekano, a ni suviše tvrdo. Testo se dobro izmesi, dok ne počnu po testu da izbijaju mehurići. Onda se pokrije i ostavi da se malo odmori. Nakon toga je oblikujte kao pogaču i ubacite u testo na razna mesta novčić, parčence direka od kuće, grančicu badnjaka, pasulj, žito... Ušuškajte testom ubačene dodatke tako da ih dobro sakrijete.

Česnicu stavite u podmazan pleh, pa je ukrasite po želji. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju. Možete je išarati ubodima male grančice ili možete napraviti dekoraciju tako što ćete zamesiti tvrđe, presno testo od brašna i vode, razviti ga na tanko oklagijom i od njega praviti ukrase po želji koje ćete nalepiti pomoću vode i malo šećera na božićni hleb. Po želji, od presnog testa napravite i pletenicu, pa je stavite oko česnice. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

00:22

171. večiti derbi - slavlje fudbalera Partizana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track