KOLEGA JE ZAGRLIO BEZ NJENOG PRISTANKA, A ONA MU PAPRENO NAPLATILA: Dobila SILNE PARE na sudu, a to je bio samo UVOD U PAKAO
Foto: Printscreen/Twitter

TEK SU USLEDILI PROBLEMI

KOLEGA JE ZAGRLIO BEZ NJENOG PRISTANKA, A ONA MU PAPRENO NAPLATILA: Dobila SILNE PARE na sudu, a to je bio samo UVOD U PAKAO

Žena -

Širli Lajons, 60, radila je kao dizajner/konsultant za prodaju u kompaniji Starplan u Portadaunu, u Severnoj Irskoj, od juna 2013. do aprila 2018. Žalbe gospođe Lions o seksualnom uznemiravanju i viktimizaciji su delimično prihvaćene.

Veće Tribunala je zaključilo da je njena tvrdnja o nepravednom otpuštanju bila osnovana, ali manje tužbe nisu prihvaćene. Njen slučaj je podržala Komisija za ravnopravnost. Tribunalu je rečeno da je gospođa Lajons imala dobar odnos na poslu sa svojim kolegama.

sudnica, sud, ilustracija
foto: Profimedia

Bila je jedina zaposlena žena, zajedno sa šest muškaraca, koja je prisustvovala božićnoj zabavi kompanije u Starplanovom salonu Portadovn 16. decembra 2017. Gospođa Lajons je rekla da je, kada se zabava preselila u restoran, bila izložena neželjenoj seksualnoj pažnji.

Kolega je dodirivao bez njenog pristanka

Tribunal je utvrdio da je jedan od njenih kolega komentarisao njene grudi i dekolte gospođe Lajons, i ne samo to - zagrlio ju je s leđa bez njenog pristanka. Takođe joj je nagovestio da bi možda imali aferu i dodirnuo joj zadnjicu tada u restoranu.

Tribunal se "uverio da se ova pitanja odnose i na verbalno i na fizičko ponašanje seksualne prirode". Tribunalu je rečeno da je 20. decembra 2017. gđa Lajons prijavila svom linijskom rukovodiocu da ju je seksualno uznemiravao kolega muškog pola. Sedam dana kasnije, uložila je formalnu pismenu žalbu.

0380652748, seksualno uznemiravanje, posao
foto: Profimedia

Tribunal je nakon toga prihvatio i brojne pritužbe gospođe Lajons da je nakon svoje priložene žalbe doživela ugnjetavanje od strane trojice kolega.

Komisija je rekla da to uključuje ignorisanje njenog postojanja na radnom mestu, kao i potpuno isključivanje uz pretnju da će je "uništiti", sve to koristeći zastrašujući i uvredljivi govor i neprijatno ponašanje usmereno ka njoj.

Od straha je dala ostavku

Gospođa Lajons je dala ostavku iz kompanije u aprilu 2018. Slučaj je saslušan 2018. i njoj je dodeljena odšteta od 18.857,18 funti, ali nakon žalbe gospođe Lajons, nalog za anonimnost je opozvan.

Širli Lajons
foto: Printscreen/Twitter

- Drago mi je da je slučaj završen, ovo je izvršilo veliki pritisak na mene i moju porodicu i tako sam im zahvalna na podršci. Takođe mi je drago što je Tribunal pristao da ukine nalog za anonimnost, važno mi je da budem slobodna da pričam o toj noći i onome što se dogodilo nakon toga, rekla je i nastavila da opisuje taj nemili događaj.

"Nisam htela da mi to pokvari veče, ali..."

- Bili smo u noćnom izlasku, nešto što smo prethodnih godina radili bez incidenata, pa sam bila iznenađena i uznemirena onim što se dogodilo. U početku sam bila odlučna da ne dozvolim da mi to pokvari veče, i dala sam sve od sebe da jasno stavim do znanja da mi je dosta ovakvog ponašanja tokom noći, ali je na kraju bilo veoma loše iskustvo.

Ono što se kasnije dogodilo - bilo je još gore

- Moje radno mesto više nije bilo bezbedno za mene i bilo mi je fizički muka kada sam ujutru išla na posao. Ustajala sam protiv ponašanja koje ne bi trebalo da se dešava ni na jednom radnom mestu i na mom menadžeru, a moj poslodavac je potpuno propustio da me zaštiti ni od uznemiravanja ni od naknadne viktimizacije.

žrtva, zlostavljanje
foto: Profimedia

Žeraldin Mekgi, glavni komesar Komisije za ravnopravnost, na sve ovo je rekla:

- Korporativne zabave i izleti mogu biti važan element nagrade, priznanja i izgradnje tima. Ali, kao i u bilo kojoj drugoj oblasti rada, poslodavci moraju osigurati da svi koji prisustvuju budu bezbedni i da se poštuje njihovo dostojanstvo, a ako se to ne dogodi, a osoblje ima razloga da se žali, moraju biti zaštićeni od naknadne viktimizacije i ugnjetavanja.

(Kurir.rs/Blic žena/T.B.)

Bonus video:

01:02

Krisa Nota optužile dve žene za seksualno zlostavljanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track