7 NAJBOLJIH JELA OD KISELOG KUPUSA: Uz ove preukusne RECEPTE obogatite BOŽIĆNU TRPEZU i napravite pravu harmoniju ukusa i zdravlja
Foto: Shutterstock

prijatno!

7 NAJBOLJIH JELA OD KISELOG KUPUSA: Uz ove preukusne RECEPTE obogatite BOŽIĆNU TRPEZU i napravite pravu harmoniju ukusa i zdravlja

Žena -

Kiseli kupus, prva asocijacija na zimu bar kad je hrana u pitanju, već je uskisao i čeka da ga iskoristite u nekom od ovih fenomenalnih jela. Bilo da ga zapečete, skuvate ili stavite u pitu, kiseli kupus neće izgubiti od svoje posebnosti i ukusa.

Sekelji gulaš

Sastojci:

250 g svinjskog mesa, 250 g junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 2 kašičice kima, 2 kašike slatke začinske paprike, 500–600 g kiselog kupusa, 200 g paradajz pirea, 1 lovorov list, mleveni biber, 200 g kisele pavlake

gulaš, Sekelji gulaš
foto: Shutterstock

Priprema:

Meso isecite na komade veličine zalogaja. Na zagrejanom ulju pržite crni luk dok ne omekša. Dodajte meso i nastavite da pržite dok ono ne porumeni. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim smanjite vatru, pa dodajte kim, lovorov list, slatku začinsku papriku i seckani beli luk. Sipajte 250 mililitara vode i ostavite da provri, a zatim poklopite i na tihoj vatri kuvajte sat i po vremena. Nakon toga dodajte sitno seckani kiseli kupus i paradajz pire i po potrebi još malo začinite. Sipajte vrelu vodu toliko da skroz prekrije kupus u šerpi, a zatim uključite rernu i zagrejte je na 250 stepeni. Kada se šerpa zagreje, stavite je u rernu i krčkajte još jedan sat. Gotov gulaš poslužite uz kiselu pavlaku.

Pita s kiselim kupusom

Sastojci:

500 g gotovih kora za pitu, 800 g kiselog kupusa, 300 ml kisele vode, 2 jajeta, biber, so, ulje.

pita, kiseli kupus, posna pita, pita sa kiselim kupusom
foto: Shutterstock

Priprema:

Kiseli kupus iseckajte na sitne rezance. Ako je mnogo slan, operite ga. Kupus propržite na malo ulja dok ne ispari višak tečnosti. Posolite ga i pobiberite. U podmazani pleh stavite prvo dve kore jednu preko druge, zatim malo fila, preklopite sledećom korom i ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Poslednju koru nemojte da filujete. Jaja umutite mikserom, dodajte kiselu vodu i sve promešajte. Prelijte preko naslagane pite i ostavite da odstoji deset minuta. U rerni zagrejanoj na 200 stepeni pitu pecite 40 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.

Zapečena sarma

Sastojci:

600 g mešanog mlevenog mesa, 100g mesnate slanine, 120 g pirinča, 1,5 kg kiselog kupusa, 1 kašika slatke začinske paprika, 3 jajeta, 3 dl mleka, 1 dl kisele pavlake, 0,5 dl ulja, suvi biljni začin, mleveni biber.

Sarma, Amerikanci
foto: Twitter/@dubokojemore

Priprema:

Slaninu i crni luk iseckajte na kockice. Na malo ulja propržite luk i slaninu, a zatim dodajte mleveno meso. Pržite dok ne porumeni, a zatim dodajte pirinač. Nastavite da dinstate povremeno dolivajući vodu dok pirinač potpuno ne omekša. Pred kraj dinstanja dodajte slatku začinsku papriku i začine po ukusu. Od glavice kiselog kupusa odvojte četiri veća lista, a ostatak naseckajte na rezance. Pripremljeni fil od mesa i naseckani kupus izmešajte i po potrebi još malo začinite. Vatrostalnu ili keramičku posudu nauljite i stavite dva cela lista kupusa na dno. Sipajte fil i prekrijte s preostala dva lista kupusa. Umutite jaja, mleko i kiselu pavlaku, pa prelijte preko kupusa. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko sat vremena.

Podvarak sa suvim mesom i slaninom

Sastojci:

2–3 manje glavice crnog luka, 1 glavica belog luka, 1 manja glavica kiselog kupusa, 2–3 lista lovora, so, suvi biljni začin, slatka začinska paprika, suvog mesa i slanine po želji

podvarak
foto: Profimedia

Priprema:

Na ulju izdinstajte sitno iseckani crni luk, pa dodajte sitno seckani beli luk i kiseli kupus. Sve zajedno prodinstajte dvadesetak minuta, uz dolivanje vode po potrebi. Dodajte lovorov list, suvi biljni začin i slatku začinsku papriku po ukusu, sve lepo izmešajte i ubacite komade sečenog suvog mesa i slanine. Podvarak zepecite u rerni, ne duže od 20 minuta.

Štrudla s kupusom

Sastojci:

500 g smrznutog lisnatog testa, 500 g kiselog kupusa, 1 glavica crnog luka, 4 pileće viršle, 2 jajeta, 100 ml ulja, suvi biljni začin, mleveni biber

pita, kiseli kupus, viršle, kobasice, pita sa kiselim kupusom
foto: Shutterstock

Priprema:

Lisnato testo odmrznite. Luk iseckajte i propržite na ulju. Dodajte seckani kiseli kupus, sipajte ostatak ulja, začinite i dinstajte uz dolivanje vode dok kupus ne omekša, a suvišna tečnost ne ispari. Pripremljen fil ostavite da se ohladi, pa dodajte jaje i izmešajte. Jednu polovinu lisnatog testa rastanjite i na središnji deo stavite polovinu fila i dve viršle, pa uvijte u rolat. Krajeve pritisnite da se slepe kako fil ne bi iscureo. Ponovite postupak i sa drugim delom lisnatog testa. Štrudlu premažite umućenim jajetom i pecite 40 minuta na 200 stepeni.

Mamurluk čorba

Sastojci:

150 g mesnate slanine, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 200 g kiselog kupusa ribanca, 150 g roštiljske kobasice, 100 g kisele pavlake, 1 kašika slatke začinske paprike, 2 lovorova lista, 1 kašika brašna, 1,5 l juneće supe od kocke, suvi biljni začin, mleveni biber

kiseli kupus, krompir, čorba
foto: Shutterstock

Priprema:

Slaninu iseckajte na štapiće, crni i beli luk sitno iseckajte, a kobasicu iseckajte na kolutove. Na malo ulja propržite slaninu da porumeni, pa dodajte luk. Propržite i dinstajte uz povremeno dolivanje vode. Kad luk postane staklast, dodajte kiseli kupus i dinstajte povremeno dolivajući vodu dok kupus ne omekša. Dodajte zatim kobasice, lovorov list i začine po ukusu, nalijte supom i kuvajte na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju. Pred kraj kuvanja dodajte mešavinu vode, brašna i slatke začinske paprike, pa nastavite da kuvate dok se ne zgusne čorba. U gotovu čorbu umešajte pavlaku.

Oslić na kiselom kupusu

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja, 200 g perca mladog crnog luka, 500 g kiselog kupusa, 400 g oslića, pola kašičice lovora u prahu, 2 kašičice slatke začinske paprike, so, mleveni biber po ukusu

kiseli kupus, oslić
foto: Shutterstock

Priprema:

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno naseckana perca mladog luka, a zatim dodajte sitno sečen kiseli kupus. Nalijte dve čaše vode, poklopite i kuvajte pola sata. Po potrebi nalivajte vodom, ali ne previše. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kupus začinite lovorom, slatkom začinskom paprikom, solju i biberom po ukusu i dobro promešajte. Preko kupusa poređajte komade oslića, a zatim sve stavite u zagrejanu rernu i pecite 45 minuta. Poslužite toplo.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track