CEO ŽIVOT POGREŠNO PERETE DONJI VEŠ! Mikrobiolog otkriva šta se sve nalazi na njima kad ih ubacite u mašinu: Zgadiće vam se život
Foto: Profimedia

evo kako se to pravilno radi

CEO ŽIVOT POGREŠNO PERETE DONJI VEŠ! Mikrobiolog otkriva šta se sve nalazi na njima kad ih ubacite u mašinu: Zgadiće vam se život

Žena -

Čarls Gerba je profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Arizoni i jedan od autora studije sprovedene o načinu pranja donjeg veša, za koju je naveo da ga mnogi peru pogrešno.

- Temperatura na kojoj perete odeću igra najvažniju ulogu u kontroli patogena, a za pravilnu inaktivaciju je važno da je perete na najmanje 60 stepeni -navode autori istraživanja, dok profesor Gerba dodaje da oni koji peru donji veš na samo 30 do 40 stepeni, nastavljaju da šire bakterije po drugim predmetima, kao što su peškiri, krpe i čaršavi.

domaćica, kuća, Kućni Poslovi, kuvanje, Usisavanje, Pranje Veša, Veš Mašina, bojler
foto: Shutterstock, Ilustracija

Istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da jedan par donjeg veša odrasle osobe sadrži 0,1 gram fekalija, a ako pri pranju ne izaberemo dovoljno visoku temperaturu, bakterije se mogu proširiti na ostatak veša u mašini za pranje veša.

- Najbolje je da perete donji veš tek nakon što ste oprali ostale osnovne stvari. Nakon toga, trebalo bi da očistite samu mašinu tako što ćete pokrenuti prazan ciklus sa dodatkom deterdženta da biste ubili sve preostale bakterije. Važno je da to uradite svaki put kada radite je velika količina veša u pitanju - savetuje profesor mikrobiologije.

donji veš
foto: Paul Vinten / Alamy / Alamy / Profimedia

Tako stručnjaci preporučuju pranje peškira i donjeg veša na višim temperaturama. Idealno bi bilo na 60 stepeni ili više da biste bili sigurni da ste uklonili bakterije. Za one koji su zabrinuti zbog velike potrošnje električne energije ili da će jednostavno uništiti tkaninu, mogu koristiti deterdžente za veš koji ubijaju bakterije i na nižim temperaturama.

(Kurir.rs/Net/A.G.)

Bonus video:

01:40

ŠTEDITE ELEKTRIČNU ENERGIJU: Dragoceni saveti kako da vam računi za struju uvek budu minimalni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track