EVO ZAŠTO MUŠKARCI NAPUŠTAJU SVOJE PARTNERKE! Ovih 7 bolnih razloga dovode do kraha brakova: Jedan je najčešći, ali su svi bitni
Foto: Shutterstock

pogledajte

EVO ZAŠTO MUŠKARCI NAPUŠTAJU SVOJE PARTNERKE! Ovih 7 bolnih razloga dovode do kraha brakova: Jedan je najčešći, ali su svi bitni

Žena -

Evo 7 bolno iskrenih razloga zbog kojih muškarci napuštaju svoje partnerke, objasnili su stručnjaci za veze za portal YourTango.

Zato što su imali iluziju

Jedan od bolno iskrenih razloga zašto muškarci napuštaju svoje partnerke je to što shvataju da osoba sa kojom su se venčali ili su mislili da su se venčali, više nije ona ista osoba koja je bila kada su je izabrali za partnerku.

Postojala je iluzija ili san o tome ko je njihova supruga bila na početku veze, ali više ne.

raskid, svađa, par
foto: Profimedia

To može biti zato što se vaša partnerka promenila ili zato što ste se vi promenili – ili zato što je vaša percepcija ranije bila naivna ili iskrivljena na neki nerealan način. Ali, kada jednom vidite i priznate istinu o svojoj vezi i ko ste, teško je ostati osim ako se neko od vas dvoje ne promeni, smatra dr Kortni Voren, sertifikovana klinička psihološkinja.

Zato što nedostaje emocionalna sigurnost

Kada se partneri ne osećaju sigurno u svojoj vezi, teško će da imaju komunikaciju i intimnost u vezi.

To može da dovede do prekida komunikacije i nagomilavanja ljutnje. Vremenom, loše počinje da nadvladava dobro, zbog čega razlaz izgleda privlačnije, mišljenje je stručnjakinje Bler Nikol, porodične terapeutkinje za brak.

Zato što su se udaljili iz straha

Oni se razilaze u svojim interesima, ciljevima, vrednostima i nedostatku poštovanja za lične izbore.

Jedan ili oba supružnika više ne zadovoljavaju svoje potrebe, jedan ne želi ništa da se menja i plaši se, a drugi radi na sebi na nove načine.

Zato što su seksualno nekompatibilni

Žalosno, ali istinito, čak i ako je seks na početku bio dobar, mnogi ljudi s vremenom shvate da ih partnerka više ne privlači kao na početku. Iako loš ili mrtav seksualni život za većinu ne predstavlja razlaz, susrećem se sa ljudima koji žele da odu da bi pronašli više sreće i kompatibilnosti sa drugom ženom, navodi dr Glorija Brejm, seksualna terapeutkinja.

par, krevet, raskid
foto: Profimedia

Zbog totalnog samopožrtvovanja

Uvek udovoljavate svojoj ženi na račun sopstvenih potreba. Ako stalno ostavljate po strani svoje potrebe da biste zadovoljili nju, verovatno pokušavate da održite brak srećnim, ili barem mirnim, i izbegavate svađe. Ali vremenom će se u vama nakupiti toliko ljutnje da nećete moći da osetite ljubav koju ste nekada osećali prema njoj, a još manje strast. Da bi se brak održao, oba partnera moraju da osećaju da se njihove potrebe poštuju.

Zato što bi bili srećniji sami

Kao suprug, shvatate da je vaša privlačnost bila površna jer vam je rekla da vas voli i radi stvari da vam udovolji. A kada se oženiš, onda odjednom više nemaš ništa zajedničko sa njom, smatra Merilin Saterlend. U početku ste bili centar njenog sveta, davala vam je komplimente, išla s vama na filmove koje vi volite, išla na putovanja na mesta koja ste vi želeli da posetite i onda je odjednom sve to prestalo. Bilo je zabavno, a sad deluje kao da sa tom osobom nemate o čemu da pričate i da bi vam bilo mnogo bolje kad biste bili sami.

Zbog emocionalne nedostupnosti ili nerešene emocionalne traume

Početne faze veze (faza medenog meseca) su zabavne i uzbudljive. Način na koji naš mozak reaguje na novu ljubav je sličan tome kako mozak reaguje na supstance koje izazivaju zavisnost. Oslobađaju se tone hemikalija za dobro raspoloženje, a stvari su lake. Tad vidimo najbolje jedno u drugom. Vremenom se te hemikalije potroše i partneri počinju da uviđaju mane onog drugog. Stvari postaju stvarne. Za ljude koji imaju nerazrešene probleme iz prošlosti, traume ili su prosto emocionalno nedostupni za dublju vezu, ova prepreka može da bude nepremostiva, kaže Bler Nikol.

svađa, par, raskid
foto: Profimedia

Zbog prevare

Na osnovu mog profesionalnog iskustva, moram da kažem da većina mojih klijenata i potencijalnih klijenata prevaru često identifikuje kao okolnost koja ih je dovela u moju kancelariju. Štaviše, za razliku od drugih uzroka razvoda, koji često funkcionišu u kombinaciji, ovaj sam može biti razlog kraha braka, čak i ako je sve drugo u odnosu bilo ok, ističe Ronald Bavero advokat za razvode.

(Kurir.rs/Zadovoljna/A.G.)

Bonus video:

01:07

DAN ZALJUBLJENIH JE SVETSKA PREVARA Sveštenik Gligorije za Kurir TV: Pravi hrišćani treba da slave ljubav i večnost svakog dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track